Regisztráció és bejelentkezés

A pénz (nem) boldogít (?): A jóllétet meghatározó faktorok dominanciájának vizsgálata a különböző karrierperiódusok tekintetében

Háttér és célkitűzések: A pszichológia kutatások egyre többet foglalkoznak a munkavállalók jóllétével. Azonban a jóllét fogalmát és dimenziót illetően nincs konszenzus a különböző szerzők között, arról pedig nem esik szó a kutatásokban, hogy a faktorok dominanciája eltérő mintázatot mutathat a karrierperiódusok szempontjából. Jelen kutatás célja annak bebizonyítása, hogy a különböző periódusokban a jóllét domináló faktorai különbözőek, vagyis nem mindegyik járul hozzá egyenlő mértékben az egyén jóllétéhez. A dolgozatban kiemelt szerepet szeretnék szentelni a jövedelem jólléthez való hozzájárulásának bizonyos karrierperiódusokban. Legfőbb célom az értékteremtés először azáltal, hogy lerombolom a fiatal pályakezdőket övező sztereotípiákat az anyagi javak tekintetében, másodszor pedig azzal, hogy bebizonyítom, bizonyos periódusokban nem gond, ha a jövedelem a jóllétünk egy domináns faktora.

Módszer: Kutatásunkat egy elővizsgálattal alapozzuk meg, amellyel felmérjük a dimenziók dominanciáját, illetve ennek segítségével félig strukturált interjúkat veszünk fel. A kvalitatív eredmények értelmezése alapján pedig egy jól megalapozott kérdőív csomagot állítunk össze a vizsgálatunkhoz.

Kulcsszavak: jóllét, pozitív pszichológia, boldogság, pénz, szubjektív jóllét, karrierperiódusok

szerző

  • Kiss Kitti
    Pszichológia mesterszak MA
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Kun Ágota
    egyetemi docens, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

II. helyezett