Regisztráció és bejelentkezés

Az intézmények lehetséges hatása a gazdasági növekedésre néhány modellen keresztül

Az intézmények befolyásolják és korlátot szabnak a mindennapi döntéshozatalainkat. Ezek a komplex rendszerek országonként és kultúránként eltérnek, ezzel megnehezítve a vizsgálatukat. Dolgozatomban arra a kérdésre keresem a választ, hogy a különböző intézményi struktúrák hogyan befolyásolják a gazdaságot és ezen belül is a gazdasági növekedést. Ennek érdekében az intézmények alapvető bemutatása után öt alapvető kérdésre keresem a választ.

Az első két kérdés a gazdasági és a politikai szabadság gazdaságra gyakorolt hatásait feszegeti. Ezután megvizsgálom a különböző politikai rendszerek létrejöttét, lehetséges átalakulásait és lehetőséges útjai. Az adott intézményrendszerek létrejötte és átalakulása kiemelkedő szerepet játszik a megfelelő beavatkozási pontok megfogalmazásában a gazdasági növekedés érdekében. Megpróbálom megfogalmazni a gazdasági növekedés szempontjából az ideális intézményrendszert. Végül megmutatom, hogy miként illeszthetőek be az intézményi változók a gazdasági növekedés klasszikus modelljeibe és miként válhatnak a jövedelemdinamika szerves magyarázó tényezőivé három modellen keresztül.

Minden eredményem abba az irányba mutat, hogy a szabadság növekedésével párhuzamosan javul a gazdasági növekedés feltételrendszere.

szerző

  • Herczmann Máté
    közgazdasági elemző
    mesterszak

konzulens

  • Dr. Ligeti Zsombor
    egyetemi docens, Közgazdaságtan Tanszék

helyezés

II. helyezett