Regisztráció és bejelentkezés

Hatékonyabbá tehető-e a kis- és középvállalkozások finanszírozása?

A kis- és középvállalkozások Európai Uniós támogatása eredményesebben

Dolgozatom célja, hogy minél alaposabb áttekintést nyújtson a hazánkban működő kis- és középvállalkozások (továbbiakban KKV) helyzetéről és lehetőségeiről, főként finanszírozási szempontból, illetve hogy ezen vállalatok pénzhez jutási lehetőségeit vizsgáljam és megpróbáljak javaslatot tenni, hogyan is lehetne állami oldalról ezt a folyamatot segíteni.

Ahogy az sok tanulmányban megjelent már, a KKV-k nagymértékben befolyásolják a gazdasági teljesítményt és fontos szerepük van a foglalkoztatásban. Emiatt úgy gondolom, fontos, hogy az állam igyekezzen minél eredményesebben támogatni a KKV-kat. Az államnak ugyanis fontos szerepe lehet abban, hogy olyan környezetet teremtsen, ami segíti a KKV-k létrejöttét, eredményes működését és fejlődését.

Fontos továbbá, hogy mindezt úgy tegye, hogy közülük főként a versenyképes vállalatok kerüljenek előnyökhöz, hiszen ők azok, akik hosszútávon majd nagyobb eséllyel tudnak állandó támogatás nélkül is életben maradni. Nem normális és nem is fenntartható folyamatos támogatásokkal életben tartani vállalkozásokat. Nagy probléma, hogy bár Magyarországon elegendő számú regisztrált KKV van, ezek közül a jól működő (vagy egyáltalán csak működő) vállalkozások száma már sokkal rosszabb képet mutat, mint ahogy azt a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján is láthatjuk.

A kutatásom során főként azt vizsgáltam, hogy az Európai Uniós pályázati pénzek elosztása mennyire szolgálja azt a célt, hogy minél több hosszú távon működőképes vállalkozás legyen hazánkban. Mivel arra jutottam, hogy ezeknek a pénzeknek az eloszlása nem feltétlenül bizonyul megfelelő motivációs háttérnek, ezért igyekeztem javaslatokat tenni, hogy miként is lehetne egy hatékonyabb támogatási rendszer irányába elmozdulni.

Összességében tehát célom volt, hogy egy jó összegzést készítsek a magyarországi KKV-k helyzetéről és kilátásairól, illetve olyan javaslatokat próbáljak megfogalmazni, amik úgy gondolom, hogy hosszú távon előrevihetnék a szektor fejlődését és ez által erősödhetne a gazdaságunk is.

szerző

  • Egyed Janka
    nemzetközi gazdálkodás
    alapszak

konzulens

  • Dr. Meyer Dietmar
    egyetemi tanár, Közgazdaságtan Tanszék

helyezés

II. helyezett