Regisztráció és bejelentkezés

A függőség közgazdaságtani modellezése

A függőséget okozó szerek fogyasztása mind társadalmilag, mind közgazdaságtanilag érdekes kérdés. Nehéz racionális magyarázatot találni erre a viselkedési „anomáliára”, mégis ha gazdaságilag szeretnénk modellezni az emberek viselkedését, valami szabályt, értelmet kell keresni még ebben a fogyasztói magatartásban is.

A téma aktualitását a dohányzással szembeni tolerancia csökkenése adja, mely megfigyelhető a civil életben és a törvénykezésben is. Úgy gondolom, hogy a korlátozó és megelőző törvények gazdasági hatékonyságát megjósolni csak jól felépített, közgazdaságtani keretrendszerek közt lehet; ezeket a lehetséges modelleket mutatom be a dolgozatomban.

A célom, hogy a dohányosok példáján keresztül közelebb kerüljek a függő viselkedés megismeréséhez, így az általam ismertetett keretrendszereket is a dohányosok szemszögéből értékelem. Tekintve, hogy tanulmányaim alatt a neoklasszikus modellt ismertem meg a legátfogóbban, vizsgálatom és kritikám kiindulópontja is ez lesz, az addiktív viselkedést leíró modelleket is ebből a szemszögből ismertetem.

A dolgozat végén kérdőíves kutatással próbálom igazolni valamely modell állítását, újra szűkítve a tanulmány témáját a dohányzók, nemdohányzók viselkedésére. A modelleket a nemdohányzók szemszögéből igyekszem igazolni, arra keresve választ, miért áll ellen valaki a kísértésnek, mik azok a motivációk, amik miatt a nem dohányzás mellett dönt.

Remélem, a dolgozatom sok új kérdést felvet a prevenciós kampányok, és a már dohányzókat segítő intézkedések hatékonyságáról, és még inkább remélem, hogy néhányat ezek közül meg is válaszol.

szerző

  • Gécs Laura
    műszaki menedzser
    alapszak

konzulens

  • Dr. Daruka Magdolna
    egyetemi docens, Közgazdaságtan Tanszék

helyezés

Jutalom