Regisztráció és bejelentkezés

A High Frequency Trading bemutatása és hatásainak vizsgálata

Az elmúlt évtizedek kommunikációs technológiai és informatikai fejlődése a tőzsdei kereskedést sem hagyta érintetlenül. A hagyományos, nyílt kikiáltásos tőzsdei kereskedés automatizálása és a kedvező áron, bárki számára elérhető technikai eszközök számos új lehetőséget nyitottak meg. Csökkent a közvetítők szerepe, egyszerűbbé vált a nem tőzsdetagok számára is a közvetlen vagy kvázi közvetlen kereskedés. Megjelent az Algorithmic Trading, amely révén automatikusan, emberi beavatkozás nélküli lehet tőzsde tranzakciókat lebonyolítani. Ezen előzményeket követően alakult ki a XXI. század egyik legmeghatározóbb tőzsdei kereskedési módszere: a High Frequency Trading. Ez az Algorithmic Trading egy fajtája, amelyet – ahogy a neve is tükrözi – a kereskedés sebessége – a másodperc tört része alatt végrehajtható ügyletek képessége – emel ki.

A világ legnagyobb tőzsdéin a forgalom több, mint 50%-ért felel a High Frequency Trading, miközben a mai napig nem vált egyértelművé, hogy hasznos vagy káros ennek a hatása a tőzsdei kereskedésben. A High Frequency Trading előnyeként leggyakrabban a jelentős likviditás biztosítását emelik ki, illetve az árazás hatékonyságának javulását és a volatilitás csökkentését tulajdonítja ennek a kereskedési módszernek a szakirodalom. Hátrányként a legerősebb érvként a piacbefolyásolás képességét, illetve a volatilitás növelését szokták kiemelni a kutatók, de az árazás hatékonyságára gyakorolt negatív hatásokról is tesznek említést. Nem véletlen, hogy miközben a meghatározó pénzügyi piacok szabályozói, ahol a High Frequency Trading súlya nagyobb, különböző szigorítások kidolgozásán vagy bevezetésén dolgoznak, addig a fejlődő országok tőzsdéi egyre több eszközzel próbálják odacsábítani ezeket a piaci szereplőket.

A dolgozat a High Frequency Trading részletes bemutatását és az általa generált hatások összefoglalását és áttekintését tűzte ki céljául, annak érdekében, hogy egy átfogó képet adhasson a hozzáférhető szakirodalom alapján ennek a kereskedési módszernek a következményeiről. A dolgozat arra a következtetésre jutott, hogy bár a High Frequency Trading pozitív hatásai jelentősek, mégis szükséges egy olyan ellenőrzési és szabályozási keretrendszer, amely lehetővé teszi egyrészt a piacbefolyásoló stratégiák alkalmazásának valós időben történő azonosítását, másrészt pedig korlátozza azokat a stratégiákat, amelyek a tőkepiaci hatékonyság csökkenését eredményezik. A High Frequency Trading-et alkalmazó piaci szereplők súlya a piacokon kiemelkedő, amely jelentős veszélyeket is hordoz magában és ez megköveteli, hogy kiemelt figyelem övezze a tevékenységüket.

szerző

  • Csepi István
    közgazdasági elemző
    mesterszak

konzulens

  • Dr. Major Iván
    egyetemi tanár, Közgazdaságtan Tanszék

helyezés

III. helyezett