Regisztráció és bejelentkezés

Az OTP Bank fundamentális és technikai részvényelemzése

1. A tőkepiaci árfolyamok előrejelzésének két elemzési eljárása van, a fundamentális és a technikai elemzés, ezen módszertanoknak a célja a befektetési döntés támogatása, a megfelelő információk biztosítása a döntéshozók számára.

2. Elemzésem konkrét tárgya, az OTP Bank részvénye a hazai tőzsde legnagyobb forgalmú papírja, amely árfolyamának teljesítményét nem kizárólag a bank eredményei, hiszen a hazai makrogazdaság kilátásai határozzák meg. Az OTP gyakorlatilag tehát makropapír, az elemzők makroproxiként jellemzik, hiszen a bank működési környezetének, tehát a magyar gazdaságnak az alakulását.

Jómagam az elemzés során el fogom végezni az OTP Bank részvényének fundamentális és technikai elemzését, emellett pedig a magyar gazdaság utóbbi évek során elért teljesítményét, makropályáját, elsősorban a GDP alakulását, az alapkamat, infláció, államadósság és EUR/HUF alakulását fogom vizsgálni, hiszen a releváns makrogazdasági fejlemények beárazódnak az OTP árfolyamába. Tehát a külső környezet elemzését rendkívül fontosnak tartom a témában. A bank árfolyamának grafikonját mindenképp összevetem majd a hazai gazdaság makropályájával, a releváns mutatók alakulásával.

3. Befektetések 1-3, Bank, értékpapír és tőzsdejog, Bankügyletek, Makrogazdasági pénzügyek és Gazdaságpolitika a releváns tantárgyak anyagát mindenképp érdemes alkalmazni, továbbá alapképzésen Bankismeret és Befektetési és értékpapírpiaci ismeretek, amelyeket a Miskolci Egyetemen tanultam.

4. A fundamentális és technikai elemzés elvégzéséhez az alapszakon tanult Befektetési és értékpapírpiaci ismeretek anyagát fogom használni, a makropálya elemzéséhez pedig elsősorban a Makrogazdasági pénzügyek tantárgyat.

5. A fundamentális és technikai elemzés módszertanát az előbb felsorolt tantárgyak oktatási segédanyagából és más releváns forrásokból, mint amilyen a BÉT honlapja és az OTP Bank honlapja, emellett befektetési témájú könyveket is használok, amiket felsoroltam az ismeretháttérben. Emellett a tradingeconomics.com-ra a makropálya elemzéséhez jelentős mértékben fogok támaszkodni, hiszen a gazdasági mutatók alakulását alaposan összevetem majd időben a bank árfolyamgrafikonjával.

szerző

  • Fedor Milán
    Pénzügy MSc
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Ligeti Zsombor
    egyetemi docens, Közgazdaságtan Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést