Regisztráció és bejelentkezés

A gazdasági eredmény és a vállalati fenntarthatóság kapcsolata az európai piacon

Napjainkban egyre elterjedtebb a vállalatok társadalmi felelősségvállalása és ezt a pénzpiacokon megjelenő fenntarthatósági tőzsdeindexek is igazolják. Ezek a tőzsdeindexek gazdasági, környezeti és társadalmi szempontok alapján válogatják össze vállalataikat. A vállalati fenntarthatóságról folyó vita máig eldöntetlen kérdéseket hagy maga után. A jelen kutatás e vitának az irodalmához kíván hozzájárulni az európai piacon tevékenykedő vállalatok gazdasági teljesítményének vizsgálatával.

Összehasonlításra kerültek a Dow Jones Sustainability Europe Index (DJSEUR) és az Euro Stoxx50 index vállalatainak számviteli adatai. A DJSEUR 2010 óta létező index, így a jelen kutatásban a fenntartható vállalatokat azok képezték, melyek 2010-2017-ig minden évben tagjai voltak ennek az indexnek. Ezzel a nyolc éves tagsággal cél volt kiszűrni a valóban fenntarthatóság elveinek megfelelően működő vállalatokat. A vállalatoknak a számviteli ún. gyorsdiagnózis mutatói egy öt éves perióduson lettek kiszámolva, s ezek átlagolva jellemezték az egyes vállalatok gazdasági teljesítményét.

A kutatás célja megmutatni, hogy teljesítményük alapján elkülönülnek-e a fenntarthatósági szempontból eltérő vállalatok, illetve megvizsgálni, hogy mely vállalatok gazdasági teljesítménye bizonyul jobbnak. Az értékek összevetésére klaszteranalízis, diszkriminancia analízis és logisztikus regresszió lett elvégezve.

szerző

  • Pap Tímea
    Nemzetközi gazdálkodás alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Bárány Mónika
    tudományos segédmunkatárs, Pénzügyek Tanszék

helyezés

II. helyezett