Regisztráció és bejelentkezés

Energiairányítási rendszer kiépítésének folyamata egy multinacionális vállalatnál

A dolgozat témája az energiairányítási rendszerek bevezetésének tapasztalatai alapján következtetések levonása az erőforrástakarékos gazdálkodás bizonyítására, ezáltal a fenntarthatósági célok megvalósításának elősegítésére.

Napjainkban a fenntarthatósági célok elérésében, ehhez kapcsolódóan az éghajlatváltozás alakulásának tekintetében egyre fontosabbá válik az energiahatékonyság. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet által kidolgozott módszertan segítségével a gazdálkodó szervezetek energiairányítási rendszert vezethetnek be, így az energiateljesítményük javítható, valamint csökkenthető az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása is.

Ennek szellemében a dolgozat célja, egy gazdálkodó szervezetnél az energiairányítási rendszer bevezetésének vizsgálata, valamint integrálhatósága a többi, már meglévő rendszerrel. A munka arra a kérdésre keresi a választ, hogy egy meglévő, jól működő környezetmenedzsment rendszerrel rendelkező vállalatnak milyen plusz intézkedéseket kell tennie ahhoz, hogy az energiahatékonyság is kiemelkedő szerephez jusson.

Ugyan a környezetmenedzsment rendszer is foglalkozik az energiával, fő hangsúlyt mégsem kapott a vállalatnál, Így indokolttá vált az energiairányítási rendszer bevezetése, hiszen azt a követelmények és a piaci verseny megköveteli. A rendszer bevezetése és sikeres működtetése egy igen hosszú folyamat, ugyanis nem elegendő megtervezni, nélkülözhetetlen a felső vezetés és a munkatársak szemléletének formálása is. Nélkülük ugyanis nem sikerülhet egy hatékony rendszer bevezetése és fenntartása.

szerző

  • Szedmák Krisztina
    Környezetmérnöki mesterképzési szak, nappali MSc
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Kósi Kálmán
    c. egyetemi tanár, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék

helyezés

II. helyezett