Regisztráció és bejelentkezés

A logisztikai tevékenység környezeti hatásainak vizsgálata egy gazdálkodó szervezet példáján

Tudományos Diákköri munkámban a logisztika területeit, annak összetett tevékenységét, valamint a gazdaságban betöltött szerepét vizsgálom. Ezen általános ismereteket egy választott szervezet, azaz egy magyarországi logisztikai központ tevékenységein keresztül ütköztetem a gyakorlattal.

A környezetet legnagyobb mértékben terhelő ágazatok közé tartozik a logisztika, így fontosnak tartom azt is, hogy annak környezeti hatásait is értékeljem.

Jelentős gazdasági szerepe miatt elengedhetetlen azonban, hogy környezetileg is fenntartható útra térjen át az ágazat, így dolgozatomban megjelenítem azokat a logisztikai trendeket, amellyel egy vállalat fenntarthatóbbá teheti tevékenységét és folyamatait.

Ahhoz azonban, hogy a vállalatok egy fenntartható irányba tudjanak elmozdulni, valamint a különböző gazdasági folyamatok negatív környezeti hatásainak csökkentésére vonatkozó törekvéseket tudjanak tenni, elsősorban fel kell mérni az adott tevékenység által generált környezetterhelés mértékét és az ebből adódó szén-dioxid (CO2) kibocsátást. Tudományos Diákköri munkámban három teljesítménymutató (key performance indicator, KPI) alapján határozom meg az általam elemzett logisztikai központ CO2 kibocsátását, amelyből már következtetéseket tudok levonni, és esetleges javítási, megoldási javaslatokat megfogalmazni egy fenntarthatóbb irányba való elmozdulás érdekében.

szerző

  • Kelemen Karina
    Gazdálkodási és menedzsment alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Kósi Kálmán
    c. egyetemi tanár, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék

helyezés

III. helyezett