Regisztráció és bejelentkezés

Fenntartható szálláshelyek jelene és jövője

TDK dolgozatom témája a 21. század legfontosabb feladatának- a környezetvédelem és fenntarthatóság gyakorlatba ültetésének- az egyik ágazatával foglalkozik, mely minden utazni vágyót, turizmusban dolgozót, kormányt és civilszervezetet érint. Korosztályom nagyrésze már több külföldi országban is járt. Egyetemi éveinkre sokunknak egy fajta hobbijává válik a világjárás. Felmerül a kérdés azonban, hogy ez a drasztikus turistaszám-növekedés az egyes helyeken milyen hatással lesz az ott élő lakosságra, az élővilágra és a természeti környezet egészére. A környezettudatos fogyasztás és viselkedés minden utazó és szállásadó felelőssége.

A legtöbb ember napjainkban csak futólag hall a különböző környezetbarát tevékenységekről és kezdeményezésekről, nem beszélve az ökocímkés termékekről és szolgáltatásokról. Így sokan távolinak, elérhetetlennek vagy túl drágának gondolhatják ezek használatát, igénybevételét – pl. a környezetbarát szállodákban való pihenést is. E tévhit megcáfolásaként a nemzetközi és hazai irányelvek mellett az Európai Uniós, az osztrák és a skandináv ökocímkére konkrét szálloda(lánc) példákat mutatok be, kiegészítve ezt néhány szálláshely saját véléményével és tapasztalatával (kérdőív válaszok eredményével). Az egyik leginkább élenjáró ,általam kutatott lánc a Scandic Hotels, mely példaértékűen monitorozza és fejleszti tagjait a fenntarthatóság érdekében, a gazdasági növekedés mellett.

Bár az egyes létesítmények energia, víz, gáz fogyasztása és hulladéktermelése csekélynek tűnhet a lakótelepek, irodatömbök fogyasztásához képest, összességükben mégis jelentős szerepet játszhatnak a környezetük szennyezésében vagy védelmében. Szerepük van emellett a vendégeik szemléletformálásában és tájékoztatásában.

A magyar helyzet elemzésekor felkerestem dr. Éri Vilma, a Környezetbarát Termék és Európai Ökocímke Tanúsító Igazgatóság vezető tanúsítóját, aki megosztotta velem az általa összeállított vendéglátóhelyekre vonatkozó minősítés-tervezetet. Ennek elemzése mellett a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által létrehozott Zöld Szálloda Minősítést is tanulmányoztam, a sikeres pályázók összetételét illetve saját véleményüket vizsgálva.

Az ökocímkék és hivatalos nemzetközi kezdeményezések mellett érdekesnek találtam alternatív, startup módon létrejövő, környezetbarát szálláshelyekkel foglalkozó vállalkozás, az Ecobnb bemutatását is, mely egy olasz kezdeményezésű internetes szálláshelykereső oldal. Itt csak ökocímkézett szálláshelyek közül válogathat a tudatos utazni vágyó turista, kijelölheti, hogy az adott szálláshely mely környezeti elvárásoknak feleljen meg, sőt kiszámíthatja az evvel megspórolt CO2 kibocsátást és ki-nem-vágott fát.

szerző

  • Szijártó Boglárka Csilla
    Nemzetközi gazdálkodás alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Valkó László
    címzetes egyetemi tanár, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék

helyezés

II. helyezett