Regisztráció és bejelentkezés

Új gazdasági szereplők megjelenése a magyar villamos energia piacon

Vitathatatlan, hogy a globális környezeti problémák hátterében nagy részarányban a károsanyag kibocsátás áll, amely kibocsátásban kiemelt szerep jut a túlzott mértékű energiafelhasználásnak.

Ahhoz, hogy az iparág környezetileg hosszú távon fenntartható legyen innovatív megoldások alkalmazására van szükség. Az új technológiák viszont bonyolult, de annál is izgalmasabb mérnöki problémákat vetnek fel, amely kihívást jelent a jövő generációi számára főként, hogy a műszakilag észszerű és környezetileg fenntartható nem mindig jelent gazdaságilag profitábilis megoldást.

Dolgozatom célja gazdaságilag és műszakilag megvizsgálni, milyen alternatívái létezhetnek a jövő energiaparának, a mai tendenciák alapján lefesteni egy energiapiaci víziót kiemelt szerepet tulajdonítva a piac regionális szintű összekapcsolásának, az EU-s jogszabályok és tagállami ösztönzők vizsgálatának, a fogyasztói trendek elemzésének az elindult tendenciák, stratégiák (CEP, NÉS) alapján.

Végül külföldi példák implementálásával kiemelt hangsúlyt fordítok a magyarországi energiastratégia lehetőségeinek elemzésére lokális mértékben, újszerű ötletek (aggregétor, energia közösségek) elemző feltárásával. Megvizsgálásra kerül, hogy a napelemes energiaközösség lehet-e egyike a legvonzóbb lakossági befektetéseknek a mai piaci viszonyok között.

szerző

  • Bednárik János Gergő
    Regionális és környezeti gazdaságtan MSc
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Hortay Olivér
    egyetemi adjunktus, Pénzügyek Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést