Regisztráció és bejelentkezés

Hírek hatásának vizsgálata tőzsdei árfolyamokra statisztikai módszerekkel (angol nyelvű)

A hatékony piacok elmélete szerint az értékpapíroknak, így a tőzsdei árfolyamoknak is az aktuálisan elérhető információk határozzák meg az értéküket. Tanulmányomban arra keresem a választ, hogy mi történik, ha új információ kerül napvilágra, ami megváltoztathatja tőzsdei árfolyamok értékét.

Hírek alatt sok dolgot érthetünk, kezdve internetes vagy papír alapú cikkektől, egészen akár egy tweet-ig a Twitteren. Éppen ezért tanulmányomban, egy esettanulmányon keresztül fogom bemutatni, hogy a híreknek milyen hatása lehet a árfolyamokra. Az esettanulmányom központi eleme Elon Musk vállalkozó Twitteren való jelenlétének hatása a részvénypiacra. Az üzletember tweetjeivel már többször is hatást gyakorolt számos részvény árfolyamára (sőt még a kriptovaluta piacra is), olyannyira, hogy előfordult már az is, hogy egy ilyen eset után az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet is vizsgálatot indított ellene. Látható, hogy Elon Musk és a tweetjei remek példaként szolgálhatnak, hogy a hírek hatásait vizsgáljuk tőzsdei árfolyamokra.

Elemzésemhez a statisztika és a vállalati pénzügyek eszköztárát alkalmazom, kiemelten a regresszióanalízist és az arra épülő pénzügyi modelleket, mint a tőkepiaci árfolyamok CAPM modelljét. Rendkívül fontos a modelljeink statisztikai tesztelése, valamint finomítása is, hogy azok minél inkább a valóságot tükrözzék. Az előrejelzések után kiszámítjuk az úgynevezett abnormális hozamokat, így láthatóvá válik a hír sokkhatása, valamint hogy közép- és hosszútávú hatásokra is rálássunk, a kumulált abnormális hozam kiszámítására is szükségünk van.

szerző

  • Kovács Marcell
    Mérnök informatikus szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Vizer Máté
    megbízott oktató, Számítástudományi és Információelméleti Tanszék