Regisztráció és bejelentkezés

MCNP modell fejlesztése BN-800 reaktortípus alapján (angol)

A BN-800-as reaktortípus a legfrissebb nátriumhűtésű reaktorkoncepció, mely a Beloyarsk-i atomerőműben üzemel Sverdlovsk megyében, Oroszországban. A gyors reaktorok fejlesztése szinte egyidős a nukleáris ipar megszületésével, de a típus mégsem tudott elterjedni a kereskedelmi forgalomban. A fejlesztések az 1990-es évek óta felgyorsultak, ahogy egyre sürgetőbbé vált, hogy választ adjon az iparág a nukleáris üzemanyagciklus jövőjével kapcsolatos kérdésekre. A nátriumhűtésű gyorsreaktorok fő alkotóelemei lehetnek a félig-zárt, zárt vagy akár szimbiotikus üzemanyagciklusnak.

Ennek a munkának az első célja egy olyan modell kidolgozása, amely alkalmas reaktorfizikai számítások elvégzésére. A fejlesztés során kizárólag publikus forrásból hozzáférhető adatokat használok fel. Mivel ezek között nincsen átfogó leírást adó forrás, a folyamat sok iterációt igényelt. A modellnek továbbá alkalmasnak kell lennie későbbi nukleáris üzemanyagciklussal kapcsolatos számítások elvégzésére. A modellt az MCNP (Monte Carlo N-particle) kódhoz fejlesztem, mely egy többcélú, univerzális reaktorfizikai számítási eszköz.

A dolgozat második célja, hogy közelítő számításokat végezzek a fő paraméterekre, beleértve a dúsítás, reaktivitás és keff értékeit, két zónakiosztásra. Mivel a bemeneti adatok nem validáltak, így az egyik ellenőrzésre alapvetően használt módszer a „reverse engineering”.

A munka első része tartalmazza a fejlesztési munka részletes leírását, a felhasznált iterációkat és eredményeiket, illetve a kifejlesztett modell részletes bemutatását.

A dolgozat második részében a számítási eljárást illetve az eredményekből levonható legfontosabb következtetéseket tárgyalom.

szerző

 • Cseh Ábel Imre
  Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Czifrus Szabolcs
  egyetemi docens, Nukleáris Technika Tanszék
 • Németh Béla
  nyelvtanár, Idegen Nyelvi Központ