Regisztráció és bejelentkezés

Gazdasági és Környezeti viszonyok az elektromos autók piacán

Gazdasági és Környezeti viszonyok az elektromos autók piacán

Jelen dolgozat célja, hogy megismertesse az elektromos autók előnyeit. Napjainkban is prioritást élvez egy Globális probléma, a légszennyezés. Erre a problémára számos alternatívát dolgoztak ki, az egyik lehetőség az elektromos autó iparágában rejlik. Kutatásaink során arra a következtetésre jutottunk, hogy a potenciális vevői réteg alul informált ezen a téren. Kérdőíveink vizsgálta az alanyok reakcióját mind környezetvédelmi, mind gazdasági szempontból. Az adatok jól reprezentálják, hogy magyar lakosságnál sokkal inkább a gazdasági szempontok érvényesülnek, tehát kijelenthető hogy, fokozott árérzékenység figyelhető meg. Az emberek beállítottságából közelítve a problémát, erősebb hangsúlyt kellene fektetni az elektromos autók gazdasági előnyeiről szóló pontos tájékoztatásnak.

Gazdasági előnyök mellet a környezetvédelem volt a fő szempont. Kutatásaink célkeresztjébe a „légszennyezés és zajszennyezés a fővárosban” kapott helyett. Az elektromos autók számára kiépített infrastruktúra gyerekcipőben jár, de rohamosan fejlődik. 2015-ben a középkategóriás elektromos autók nem rendelkeznek olyan akkumulátorral, amely lehetővé tenné a hosszú utak megtételét, természetesen vannak kivételek. A Tesla S modell egy töltéssel akár 450 km-t is képes megtenni 417 lóerős teljesítményével. Célunk először a fővárosba illetve nagyobb lélekszámú településeken elterjeszteni az elektromos autók használatát, így csökkentve az autók által kibocsátott káros anyag mennyiségét.

Az elektromos autók elterjedésével, nagyobb energia szükség alakulhat ki. Feltételezve, hogy ennek a többletnek a megtermelése nem jelent problémát, magával vonz egy újabb fejlesztendő területet. Az energia tárolása napjainkban drága, így az említett többlet költség a fogyasztók körében csappan le. Nagy mennyiségű energia tárolásának fejlesztése magas pénzügyi és szellemi tőkét igényel.

Összegezve, az autóipar rohamos léptekkel fejlődött az elmúlt 50 évben, aminek a következő lépcsőfoka az elektromos autók elterjedése lehet.

„Vision without execution is just hallucation”- Thomas Edison

szerzők

 • Szabó-Sebestyén Bence
  Műszaki szakoktató alapszak BSc
  alapképzés (BA/BSc)
 • Adler Péter
  Műszaki szakoktató alapszak BSc
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dobránszky János
  tudományos tanácsadó, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést