Regisztráció és bejelentkezés

Speciális felhasználóknak készült segédeszköz továbbfejlesztése

Kutatásunk témája a Hangvilág Kft. egyik saját fejlesztésű terméke a Személyi Titkár (SzeTi), amely egy speciálisan látássérülteknek kifejlesztett, magyarul beszélő segédeszköz. Kutatásunk célja a termék vizsgálata, a helyettesítő termékeinek elemzése, továbbfejlesztési lehetőségeinek felmérése és a vevőkör bővítése új felhasználói csoportok megtalálásával. A cég e termékük termékcsaláddá bővítését tűzte ki célul, mely végeredményeként három termék fejlesztésében gondolkodnak: SzeTi Junior hat éves kor fölötti iskolás gyermekek számára, SzeTi Senior felnőtt korosztálynak a napi munkavégzésüket segítve, illetve Gyógyszerőr, mely a napi gyógyszerbevétellel kapcsolatos teendőket segítené.

Az első vizsgálataink során arra voltunk kíváncsiak, hogy a jelenlegi felhasználói célcsoport mennyire könnyen tudja használni ezt a terméket, mennyire elégedettek az eszköz funkcióival, formájával, minőségével és a felhasználói felülettel. Ehhez a felméréshez a használhatósági (usability) vizsgálatot alkalmaztuk, majd fókuszcsoportos interjú során ötletroham (brainstorming) szerűen gondolkodhattunk együtt a tesztalanyokkal a lehetséges funkciókról és formai kialakításokról, illetve megvizsgálhattuk, hogy a SzeTi mennyire állja meg a helyét a hazai piacon. A vizsgálatot a VGYKE (Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete) irodájában végeztük el, felmértük a termék népszerűségét a lehetséges felhasználók körében. Kérdőívvel felmértük a helyettesítő termékek (alkalmazások, szoftverek) használati szokásait.

Ezek után egy másik fókuszcsoportos vizsgálatot is végeztünk, mely során egyéb fogyatékossággal élő emberekkel beszélgettünk a felhasználói célcsoport lehetséges bővítéséről, és a fejlesztési javaslatokról. Erre a kutatásra az ETIKK (Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont) tagjait kértük fel.

Mindezek mellett a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének tagjaival is készítettünk személyes interjút, akik jelen voltak a SzeTi megalkotásakor. Ezen egyesület hangstúdiójában készültek a SzeTi hangfelvételei, és több javaslatuk is volt a termék fejlesztése folyamán, amelyeket megosztottak velünk.

szerzők

 • Csáthi Klára Jusztina
  műszaki menedzser
  alapszak
 • Orbán Emese
  ipari termék- és formatervező mérnöki
  nappali alapszak
 • Lengyel Anna
  ipari termék- és formatervező mérnöki
  nappali alapszak

konzulens

 • Jókai Erika
  egyetemi tanársegéd, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

II. helyezett