Regisztráció és bejelentkezés

A fogorvoslás fejlődésének műszaki háttere: évszázadokat átívelő ergonómiai szemléletű termékfejlesztés

Dolgozatom célja, hogy feltárjam a fogászati kezelőegység műszaki hátterét, kialakulásának fázisait a kezdetektől napjainkig, és, hogy ezen keresztül megismerjem a termékfejlesztés folyamatát. Elvégeztem több kezelőegységek ergonómiai értékelését, jellemeztem a fogászati kezelőegység felhasználóit és vevőit, illetve információkat gyűjtöttem, hogy milyen módszerekkel vonják be a felhasználókat a termékfejlesztésbe.

Az ergonómia szemlélete a fejlesztés során mindig megjelenik, és a mai napig a gyártók célja az ergonómiai követelményeknek megfelelni. Ahogy már említettem, kutatásaim során arra következtetek, hogy az ergonómiai szemlélet gyakorlása egy látens igény volt mindig is. Minden fejlesztés, kialakítás során a hatékonyság növelése és az emberi igények kielégítése volt a cél.

Fogászati kezelőegység gyártó cég helyébe képzelve magam, azt gondolom, hogy a felhasználók tapasztalatainak begyűjtését lehetne akár ország csoportok szerint összegezni, és számításokat végeznék az egyedi igény (országok igényei) szerinti termékfejlesztés megtérülésére.

szerző

  • Trautmann Laura
    műszaki menedzser
    alapszak

konzulens

  • Dr. Antalovits Miklós
    egyetemi tanár, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

III. helyezett