Munkahelyi jóllét: segít-e, ha segítünk? – A kellemes élmények tudatos megélése és az intézménypolgári viselkedés hatása a munkahelyi jóllétre.
A munkahelyi jóllét korunk egyik legkiemelkedőbb témája: fontossága abban rejlik, hogy a
munkavállaló és a munkáltató szempontjából is hasznos befektetés. Munkavállalói oldalról
magától értetődő a jóllét kívánatossága; a munkáltató szemszögéből pedig érdemes
figyelembe venni, hiszen erősen hathat az alkalmazottai fontos tulajdonságaira. A jóllét-érzet
alakulásában kiemelkedő fontosságúak a pozitív érzelmi megélések, amikhez a savoring
koncepciója adhat megfelelő támpontot.
Az savoring vizsgálata egy viszonylag újkeletű kutatási irány. Egyik célja a pozitív érzelmek
szabályozásának mélyebb megértése. A savoring kutatása egyfajta paradigmaváltásnak
tekinthető, hiszen a pszichológia tudománya korábban arra helyezte a hangsúlyt, hogy
miképpen tudunk megküzdeni a nehézségekkel, hogyan javíthatnánk meg a hibáinkat. Egy
fontos, sőt biztató irány a pozitívumok, erősségek megélését munkahelyi környezetben
vizsgálni.
Nemrégiben került a tudományos érdeklődés előterébe az intézménypolgári viselkedés (IPV)
egy eddig kevéssé vizsgált oldala: az IPV érzelemszabályozó hatása az ezt gyakorló
munkavállalóra. Az IPV tudományos vizsgálatában elsősorban a munkával való
megelégedettség, sikeresség, teljesítmény és meghatározó személyiségjegyek kutatása
dominált, itt egy eddig kevéssé vizsgált oldalát szeretném bemutatni.
Jelen tanulmány célja a munkahelyi elégedettség egyes tényezőinek magyarázata az
intézménypolgári viselkedés, illetve az ezzel összefüggő savoring jelensége mentén.