Regisztráció és bejelentkezés

Munkahelyi jóllét: segít-e, ha segítünk? – A kellemes élmények tudatos megélése és az intézménypolgári viselkedés hatása a munkahelyi jóllétre.

A munkahelyi jóllét korunk egyik legkiemelkedőbb témája: fontossága abban rejlik, hogy a

munkavállaló és a munkáltató szempontjából is hasznos befektetés. Munkavállalói oldalról

magától értetődő a jóllét kívánatossága; a munkáltató szemszögéből pedig érdemes

figyelembe venni, hiszen erősen hathat az alkalmazottai fontos tulajdonságaira. A jóllét-érzet

alakulásában kiemelkedő fontosságúak a pozitív érzelmi megélések, amikhez a savoring

koncepciója adhat megfelelő támpontot.

Az savoring vizsgálata egy viszonylag újkeletű kutatási irány. Egyik célja a pozitív érzelmek

szabályozásának mélyebb megértése. A savoring kutatása egyfajta paradigmaváltásnak

tekinthető, hiszen a pszichológia tudománya korábban arra helyezte a hangsúlyt, hogy

miképpen tudunk megküzdeni a nehézségekkel, hogyan javíthatnánk meg a hibáinkat. Egy

fontos, sőt biztató irány a pozitívumok, erősségek megélését munkahelyi környezetben

vizsgálni.

Nemrégiben került a tudományos érdeklődés előterébe az intézménypolgári viselkedés (IPV)

egy eddig kevéssé vizsgált oldala: az IPV érzelemszabályozó hatása az ezt gyakorló

munkavállalóra. Az IPV tudományos vizsgálatában elsősorban a munkával való

megelégedettség, sikeresség, teljesítmény és meghatározó személyiségjegyek kutatása

dominált, itt egy eddig kevéssé vizsgált oldalát szeretném bemutatni.

Jelen tanulmány célja a munkahelyi elégedettség egyes tényezőinek magyarázata az

intézménypolgári viselkedés, illetve az ezzel összefüggő savoring jelensége mentén.

szerző

  • Szombati Bence Károly
    Pszichológia mesterszak MA
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Kun Ágota
    egyetemi docens, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést