Regisztráció és bejelentkezés

Ergoterápiás segédeszköz fejlesztése 3D nyomtatott technológiával

Dolgozatunk témája egy olyan eszköz kifejlesztése, amely speciális felhasználók részére készül. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel (OORI) együttműködve fejlesztjük ki ezt a termékkoncepciót.

Az OORI-ban gyermekekkel és felnőttekkel is egyaránt foglalkoznak, vannak, akik gerincsérülés után nem tudtak lábra állni, de olyanok is akadnak, akiknek mind a négy mozgásszerve megsérült, ők a tetraplégek. Előfordul, akinek stroke következményeként alakult ki a rendellenesség, vagy valamilyen agysérülés következtében.

Szándékunk egy olyan termék létrehozása, amely mozgásszervileg korlátozott személyek mindennapi életét könnyítené meg, az egyedüli életethez szükséges önállóságot tenné lehetővé. Mivel sokan valamelyik szervük mozgáskoordinációjában akadályozottak, így ennek a kiküszöbölésésre törekszünk.

Fontosnak tartjuk, hogy könnyen és olcsón hozzáférhető legyen, ezért 3D nyomtatott terméken gondolkodunk. Ez a technológia ma könnyebben elérhető, mint akár 5 évvel ezelőtt.

Vizsgálatunk során fókuszcsoportos értékelést folytatunk több ergoterapeutával, és még továbbfejlesztjük a terméket az esetleges javításaik alapján.

Célunk tehát egy könnyen megtanulható, kezelhető, tisztítható segédeszköz létrehozása. Szeretnénk, ha tényleg egy olyan terméket tudnánk megalkotni, amely a későbbiekben hasznos lehet a rászorulóknak.

szerzők

 • Czirkó Viktória
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Deli Csilla Rita
  Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Kling Anna
  Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Pulay Márk
  tudományos segédmunkatárs, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

I. helyezett