Regisztráció és bejelentkezés

A kiberbiztonság humán oldala; Észlelt veszélyek az internetbankolásban

A 21. század egyik legfontosabb területe az adatbiztonság. Amilyen ütemben fejlődik a technológia, olyan gyors ütemben szövi be életünket. Az internet a kényelmünket szolgálja, szórakozhatunk, kapcsolatokat ápolhatunk online, vásárolhatunk, tanulhatunk, banki, illetve közigazgatási ügyeket intézhetünk. A lehetőségek tárháza szinte végtelen. Életünk egyre nagyobb szeletét osztjuk meg, adjuk ki a világhálón, így egyre nagyobb és nagyobb veszélynek lehetünk kitéve, melyeket akár nem is feltételezünk.

Ezek például a technológiai bennszülötteknek (Y és Z generáció) már természetesek, náluk az ösztönösség a rizikófaktor. Dolgozatomat két fő részre bontanám. Az első vizsgált terület a kiberbiztonság, fő kérdésem pedig; attól, mert egy technikát, eszközt tudunk kezelni, tudatosan is tesszük azt? Adataink igen értékesek, sokan még sincsenek ezzel tisztában. Míg akár felhasználói szinten otthonosan mozgunk a kibertérben, használjuk a közösségi médiát, okostelefont, internetbankolunk, egyéb finencial technology-t is igénybeveszünk, mennyire tesszük ezt körültekintően?

Árnyalnám a felelősség kérdését az adatvédelemben. Mi a felhasználó, mi a szolgáltató szerepe, kötelessége. Felmérésekkel mutatnám be a technológiai fejlődés gyors terjedését a világban, s ezzel egyetemben a hacker világ kölcsönös alakulását, technikai változását, leendő áldozatait, kivédési lehetőségeit. Vajon, ha nem vagyunk ’fontos’ emberek, mi lehet a hackerek motivációja? A másik fő kérdéskör melyet körbejárnék, hogy mitől függ, hogy egy felhasználó él-e lehetőségeivel, használja-e az internetbankolás adta előnyöket, vagy sem. Számít-e a kora, neme, iskolai végzettsége, munkaköre, szociális helyzete, családi körülményei, szokásai? Mivel lehetne elérni és bevonni az online banki ügyek intézésébe olyan felhasználókat, akik rendelkeznek már a belépéshez szükséges számlával, internettel illetve okoseszközzel.

Felmérésem alapján bemutatom, hogy az online biztonságról, illetve az internetbankolással kapcsolatban milyen hamis, téves veszélyeket vélnek felfedezni a leendő és a mostani aktív felhasználók. Mi alapján döntenek, mérlegelnek, vesznek igénybe egy bankot, szolgáltatást, applikációt? Végül biztonsági intézkedéseket, érdemes tudnivalókat foglalok össze, s saját fejlesztési irányokat, lehetőségeket gyűjtöttem össze.

Összegzésemben a folytonosságra való törekvés, illetve a megújulás és a kritikus gondolkozás képességének fontosságát emelném ki.

szerző

  • Ökrös Eszter
    Nemzetközi gazdálkodás alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Hámornik Balázs Péter
    Tanársegéd, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést