Regisztráció és bejelentkezés

A fotovillamos napenergia hasznosítás jövőbeli elterjedésének vizsgálata a hazai energiagazdaságban

A dolgozat célja, a megújuló forrású villamos energiatermelés, hazai energiagazdaságra gyakorolt hatásainak vizsgálata és hatékony, rendszerfejlesztési javaslatok megfogalmazása, különös tekintettel a napenergia hasznosításra. A dolgozat három fő részből áll, melyek témái a következők:

1) A különböző szabályozási lehetőség bemutatása, a kereslet, illetve a kínálat oldali szabályozási módszerek bemutatása, előnyeiknek és hátrányaiknak ismertetése.

2) A napenergiát hasznosító háztartási méretű erőművek, valamint a naperőmű parkok jellemzőinek bemutatása, különös tekintettel azok költséghatékonyságára, az ellátásbiztonságra és a CO2 megtakarításra. A jövőben várható Magyarországon termelt villamos energia kínálatának és a hazai kereslet alakulásának különböző forgatókönyvei esetén kialakuló viszonyok bemutatása.

3) A napenergia hasznosítás várható elterjedése a kereslet és kínálat egyes fent ismertetett forgatókönyvei esetén, az új METÁR rendszer tükrében.

4) Javaslattétel, a magyar villamos energia rendszerben szükségesé váló, költséghatékonyságot és ellátásbiztonságot javító szabályozó intézkedésekre és a napenergia hasznosítás gazdasági előnyeinek és hátrányainak ismertetése.

szerző

  • Tóth Lajos Bálint
    Regionális és környezeti gazdaságtan MSc
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Pálvölgyi Tamás
    egyetemi docens, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék

helyezés

II. helyezett