Regisztráció és bejelentkezés

Autóipari tervezési folyamat bemutatása

Kutatásom célja az autóipari terméktervezési módszertan feltérképezése és gyakorlatba ültetése, ezáltal az ipari folyamat egyetemi keretek közti reprodukciója. Ennek érdekében egy példán keresztül végigvezetem egy alkatrész életútját a vázlatoktól a CAD modellig.

A projekt alapjául a 2016/17/2. félév Integrált terméktervezés V. című tárgya szolgált, amely során a féléves feladat egy felsőkategóriás személyautó belső terének (ajtó, műszerfal és középkonzol) kialakítása volt. Csoportmunkában sajátítottuk el a tervezési módszertan (Design for Six Sigma) egyes elemeit, majd a vázlatkészítést és kiválasztást követően életnagyságú agyagmodellt készítettünk.

A folyamat ezen pontjától kezdve egyéni munkát végeztem. A feladat fő részegységei a prototípus digitalizálása, felületmodell készítése, majd a kiválasztott alkatrész (a műszerfalon lévő képernyőt körülvevő műanyag elem) részletes kidolgozása. Az első lépést, a prototípus digitalizálását, a GLT Scan & Plan cég végezte nagy felbontású 3D lézerszkenner használatával. A digitalizálás eredményeként kapott pontfelhő feldolgozása igen nagy teljesítményű számítógépet igényel, így alternatív megoldásként az Autodesk Recap program által a pontokból hálót generáltam, ezt az Autodesk Meshmixer segítségével finomítottam, majd a felületmodellezéshez Catia V5 szoftvert használtam. Végül a tervezés bizonyos sajátosságainak bemutatása érdekében az alkatrész kétféle verzióját alakítottam ki.

szerző

  • Tóth Csenge
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Baka Ernő
    adjuntus, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

Jutalom