Regisztráció és bejelentkezés

Közútvilágításra tervezett kültéri LED reflektor elemzése és lehetséges javító módosításai

Modern társadalmunkban a közlekedés és különböző termékek szállítása nélkülözhetetlen szerepet tölt be, melynek biztonságos megvalósulásához elengedhetetlen a megfelelő feltételek megteremtése. Ezen feltételek közé tartozik többek között az útvilágítás, mely lehetővé teszi az éjszakai közlekedést, vagyis a közúti forgalom folyamatosságát.

A közvilágítás helyes megtervezéséhez számos tényezőt kell figyelembe vennünk. Meg kell vizsgálnunk az útszakasz forgalmát, kereszteződések gyakoriságát, fajtáit, gyalogos átkelőhelyeket, környezeti viszonyokat. Fontos tényező a fényforrások színvisszaadása, és a világítás által keltett biztonságérzet is. Szükséges figyelni a fényszennyezés megakadályozására, valamint a káprázás elkerülésére, tehát valóban igen összetett, és megannyi paraméter figyelembe vétele szükséges a helyes világítás megvalósításához.

A világ elektromos áram fogyasztásának mintegy 19%-át a világítás teszi ki, melynek jelentős része a városok és lakott területek útvilágításából adódik. Egy város évi elektromos áram költségének egészen a 40%-át is kiteheti az utak megvilágítása, ami jelentős tehernek számít. Fontos tehát a közvilágításra használt lámpatestek és fényforrások energiafogyasztását is figyelembe venni a tervezéskor és érdemes minél gazdaságosabb és hatékonyabb megoldást választani.

Napjainkban a LED-es fényforrások térhódításával már lehetőségünk van olyan minőségi megvilágítást tervezni, melynek energiaköltségei jóval alul maradnak a hagyományos megoldásokhoz képest.

Dolgozatomban szeretném megvizsgálni az útvilágítás megvalósításának pontos követelményeit, tervezésének folyamatát. Szeretnék kitérni az erre a célra használt fényforrások paramétereire, összehasonlítani a hagyományos megoldásokat a LED alapú technikával, megismerni a gyártók által jelenleg kínált kültéri LED reflektorokat és egy választott típus alapos elemzését követően módosítási javaslatokat tenni és ezek várható eredményét értékelni.

Irodalom:

1. Schreuder, D.A: Road Lighting for Safety. Thomas Telford Publishing, London, 1998.

2. Philips: LED Road Lighting Design Manual. 2014.

Internetes cím: http://www.dfintl.com/LED-Road-Lighting-Design-Manual.pdf (Hozzáférés dátuma: 2015. 09. 30. )

szerző

  • Korbulecz Viktória
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Antal Ákos
    adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom