Regisztráció és bejelentkezés

Speciális felhasználóknak készült segédeszköz optimalizálása

Kutatásunk témája a Hangvilág Kft. által fejlesztett, gyártott és forgalmazott SzeTi (Személyi Titkár) nevű, vakoknak és gyengénlátóknak készült segédeszköz optimalizálása a felhasználók igényeinek megfelelően. A cég e termékük termékcsaláddá bővítését tűzte ki célul, mely végeredményeként három termék fejlesztésében gondolkodnak: SzeTi Junior hat éves kor fölötti iskolás gyermekek számára, SzeTi Senior felnőtt korosztálynak a napi munkavégzésüket segítve, illetve Gyógyszerőr, mely a napi gyógyszerbevétellel kapcsolatos teendőket segítené. Kutatásunk során a termékcsaláddá bővítés szükségességére, illetve a felhasználói célcsoport lehetséges kiterjesztésére vonatkozó kérdésekre is kerestük a válaszokat.

Az első vizsgálataink során arra voltunk kíváncsiak, hogy a felhasználói célcsoport mennyire könnyen tudja használni ezt a terméket, mennyire elégedettek az eszköz funkcióival, formájával, minőségével és a felhasználói felülettel. Ehhez a felméréshez a használhatósági (usability) vizsgálatot alkalmaztuk, mellyel elsődleges kérdéseinkre válaszokat kaphattunk. A vizsgálat alanyai a VGYKE (Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete) tagjai közül kerültek ki. Emellett egy fókuszcsoportos vizsgálatot is végeztünk, melynek segítségével ötletroham (brainstorming) szerűen gondolkodhattunk együtt a tesztalanyokkal a lehetséges funkciókról és formai kialakításokról, illetve megvizsgálhattuk, hogy a SzeTi mennyire állja meg a helyét a hazai piacon. Eredményként a számukra leginkább szükséges funkciókat kaptuk meg, valamint egy játékos vizsgálat lehetővé tette, hogy a funkciókhoz a megfelelő formát társítsuk, és a felhasználói felületet is az igényeikre szabjuk.

Ezek után egy másik fókuszcsoportos vizsgálatot is végeztünk, mely során egyéb fogyatékossággal élő emberekkel beszélgettünk a felhasználói célcsoport lehetséges bővítéséről, és a fejlesztési javaslatokról. Erre a kutatásra az ETIKK (Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont) tagjait kértük fel.

Mindezek mellett a SzeTi fejlesztésében segédkező Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének tagjaival is készítettünk személyes interjút. Ezen egyesület hangstúdiójában készültek a SzeTi hangfelvételei, és több javaslatuk is volt a termék fejlesztése folyamán, így a kutatásunkhoz nagy segítséget nyújtott ennek az interjúnak a feldolgozása.

szerzők

 • Orbán Emese
  ipari termék- és formatervező mérnöki
  nappali alapszak
 • Lengyel Anna
  ipari termék- és formatervező mérnöki
  nappali alapszak
 • Csáthi Klára Jusztina
  műszaki menedzser
  alapszak

konzulens

 • Collognáth Dezső
  tanársegéd, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

III. helyezett