Regisztráció és bejelentkezés

Fröccsöntött termékek színében fellépő inhomegnitások minősítése objektív mérési módszer és fuzzy kiértékelés segítségével

A fröccsöntés a 21. századra a műanyagipar legjelentősebb tömegtermelési eljárásává vált. Az Axis Research Mind kutatása alapján a világon feldolgozott polimer alapanyagok mennyisége 2016-ra meghaladhatja az 500 tonna/év mennyiséget. Ez a növekvő tendencia már évtizedek óta megfigyelhető. Az Európai Unió országaiban úgy, mint a világon, szintén jelentős és évente növekvő mennyiségű polimer alapanyagot állítanak elő és dolgoznak fel.

A termelés növekedésével együtt a kereslet is növekszik, azonban a gyártó cégek közti verseny még így is szoros. Elengedhetetlen, hogy a cégek a lehető legjobb minőségben és költséghatékonyan tudják előállítani a termékeiket. A minőséget ugyan egzakt módon definiálni szinte lehetetlen, de ha meg kellene fogalmazni a lényegét, akkor azt mondhatjuk, hogy tulajdonképpen a vevők igényeinek való megfelelést jelenti. Az MSZ EN ISO 9000:2005 szabvány szerint a minőség annak a mértéke, hogy a saját jellemzők milyen szinten képesek az igényeket kielégíteni.

Az esztétikai inhomogenitások minősítése manapság dolgozók segítségével történik, akik szubjektív módon képesek az adott egyenetlenségeket értékelni. Esetünkben a problémát a polimer alapanyaghoz kevert színezőanyagok nem megfelelő eloszlatása okozza. A hibára adott értékelés számos emberi tényezőtől függ, valamint az is megfigyelhető, hogy sokszor az emberek akár ugyanarra a hibára is más értékelést adnak egy kis idő elteltével. A mérési módszer bizonytalansága indokolja egy olyan komplex rendszer kifejlesztését, ami objektív módon képes az egyenetlenségeket osztályozni.

Dolgozatunkban célul tűztük ki a fröccsöntött termékek színében megjelenő inhomogenitások minősítését egyrészt az emberektől független módszer segítségével, másrészt az emberi bizonytalanságokat figyelembe vevő kiértékelő rendszerrel. Az emberek bizonytalanságát fuzzy módszerrel modellezzük, ami segítségével az embereket, mint egyéneket vizsgáljuk.

szerzők

 • Török Dániel Dr.
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

 • Varga Eszter
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Piros Attila
  egyetemi docens, Gép- és Terméktervezés Tanszék
 • Dr. Kovács József Gábor
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Zsíros László
  , (külső)

helyezés

II. helyezett