Regisztráció és bejelentkezés

Mesterséges designevolúció - Vásárfia

„A hagyományos magyarországi, népi vásárok a kereskedelmen kívül is kiemelt fontosságú találkozóhelyek voltak. A közösségiség, a kapcsolatépítés, a rokonlátogatás és a beszélgetés terei. A vásárfia a vásári élmény emléke egy tárgyban, amit a szeretteinknek ajándékozunk. Azonban a hagyományos vásárok a világháborúk és a politikai változások miatt megszakadtak. Egyszerre megszűntek és eltűntek.

A Dombon-a-tanya ezt a szakadást próbálja meg a Budapesti Műszaki Egyetem és a MoholyNagy Művészeti Egyetem diákjaival közösen, Katlan Tóni Konyhája segítségével újraéleszteni és folytatni. A vásároknak nem volt természetes lefolyása, nem tudjuk, hogy valóban nem volt-e szükség vásárokra. Nem tudjuk, hogy ma van-e szükség rájuk.

A csapat egy mesterséges designevolúció során kitalálja és folytatja a vásárokból ismert vásárfiák tervezését. A múlt tiszta, őszinte tárgytisztelete és a kísérletezés keveredik. Mit jelent a közösségiség? Milyen viszonyunk van a tárgyainkhoz? Milyen a XXI. századi vásár? Mi a mai vásárfia? Ezekre a kérdésekre keressük a választ és az (újra) megalkotott tárgyakkal is válaszolunk, és várjuk, hogy az idő eldöntse, vajon lehet-e folytatni a vásárok rég elfeledett hagyományát. Létezik-e mesterséges vásárfia evolúció?”

A dolgozat ennek, a jelenleg is zajló projektnek az eredményeit és jelenlegi állapotát mutatja be. A lassan egy éve indult folyamat a fent említett csoportok együttműködésével egy – a Műszaki Egyetemen kevésbé alkalmazott- újszerű tervezési módszerrel olyan tárgyakat hozott létre, melyek a részletes kutatás, a megfontolt átgondolás és az igényes megvalósítás révén tiszta, szerethető jelentéssel, jelentőséggel rendelkeznek.

Az ilyen tárgyakra korunk társadalmi és gazdasági viszontagságaiban egyre inkább szükség van. A városokba költözött ember környezetét egyre személytelenebb tárgyak uralják, amivel egy évszázados hagyományokkal rendelkező tárgykultúra eltűnését veszélyeztetjük.

csatolmány

szerző

  • Hajimichael Ádám
    ipari termék- és formatervező mérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Károsi Zoltán
    Adjunktus, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

Jutalom