Regisztráció és bejelentkezés

Kreatív kültéri sakkjáték tervezése

Kreatív kültéri sakkjáték tervezése

Pollák Csilla BSc VI. évf.

e-mail: cipolla22@gmail.com

Konzulens: Dr. Gara Péter, Gép- és Terméktervezés Tanszék

e-mail: gara@eik.bme.hu

2013-tól a Nemzeti Alaptantervben, az általános iskolák alsó tagozatában választható tantárgyként szereplő új tárgy a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva épül be a normál tanterv alaptantárgyaiba, előmozdítva ezzel azok készségszintű elsajátítását. A dolgozat célja óvodák, iskolák, kempingek vagy akár egyéni használatra egy olyan sakkjáték tervezése, ami kültéren alkalmazható környezetbarát alapanyagokból készült, a lehető leggazdaságosabban gyártható, és áraival a piacon található termékekkel bármikor fel tudja venni a versenyt. Az esztétikum és a praktikum együttes megjelenése a játék formavilágában és könnyű hordozhatóságában, tárolhatóságában jelenik meg.

A sakk képességfejlesztő hatásának kutatása egyáltalán nem számít újdonságnak. Már óvodáskortól tanítható a sakkjáték, ami fejleszti a gyermekek logikai, tér-vizuális, kombinatív, absztrakt, stb. képességét. Kutatások bizonyították, hogy manapság egyre több a tanulási gonddal vagy figyelemzavarral küzdő gyermek, az ő képességeiknek fejlesztésére is az egyik leghatékonyabb megoldás maga a sakkozás. Éppen emiatt az Európai Unió tagállamai, köztük Magyarország is egyre nagyobb figyelmet fordít a gyermekek sakkoktatására.

A konkurencia elemzésével feltártam, hogy milyen árak, formavilág, anyaghasználat jellemző a piacon. Bár a piaci árak széles skálán mozognak, megállapítható, hogy már a legolcsóbb sakk készlettel is fel lehet venni a versenyt. A formavilágban a legváltozatosabb megjelenésű készletekkel találkoztam, alapjában véve a legesztétikusabb formavilága mégis a versenysakknak van: egyértelmű, messziről felismerhető, klasszicista jegyeket hordozó bábuk. Az alkalmazható anyagok használatában van az egyik megoldása a termékem újszerűségének. Szempont volt a környezetbarát anyaghasználat, valamint az újrahasznosíthatóság.

A sakk készlet legfontosabb újdonsága a méretében és hordozhatóságában található. Mivel nem asztali táblajátékról van szó, hanem kertben, füves területre kihelyezhető nagyméretű bábukból áll a készlet, a termékkoncepció kialakításában a tárolási és szállítási méretek az egyik legfontosabb szempont voltak. A játék így hordozható, egy sporttáskában elférő összecsukható figurákból álló készlet lett.

szerző

  • Pollák Csilla
    ipari termék- és formatervező mérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Gara Péter
    tudományos munkatárs, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

III. helyezett