Regisztráció és bejelentkezés

Interaktív FotóRobot megvalósítása Kinect alapon

Interaktív FotóRobot megvalósítása Kinect alapon

Bartók Anikó, MSc II. évf. (anikobartok@gmail.com), Haláchy Nóra, BSc II. évf. (tablacsoki@gmail.com), Samu Dániel, BSc II. évf. (titanium.adx@gmail.com)

Konzulensek: Dr. Korondi Péter*, Devecseri Viktor*, Farkas Zita**

*Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika tanszék

**Gép- és Terméktervezés tanszék

A dolgozatban bemutatjuk azt a termékfejlesztési folyamatot és a létrejött interaktív installációt, amely a Design Hét NODE Workshopon bemutatkozó Design Szakosztály kiállítására készült.

A megvalósított rendszer célja egy emberrel kapcsolatot teremtő robot modellezése. A képernyőn megjelenő virtuális robot az ember mozgására reagál. A robotot az emberi érzelemkifejezés képességével ruháztuk fel, amely az arra jellemző mozdulatsorokban nyilvánul meg.

Az ember érzékelésére Kinect-et alkalmaztunk, amelyen egyedi képfeldolgozási algoritmust futtatva meghatározzuk az ember pozícióját. A megjelenítéshez valós idejű 3D grafikát választottunk, a gyors reagálás érdekében. A szituációt különböző állapotokkal modelleztük, amelyek között az ember mozgásának hatására történik váltás. Minden állapothoz tartozik néhány előre elkészített animáció, és a rendszer véletlenszerűen választ ezek közül. Ez a kapcsolatot kialakító robot interakció, hosszabb távon a robot érzelmi interakciós képességét vetíti előre. A kialakított rendszer az ember-gép közötti gesztusokon alapuló kommunikáció vizsgálatában is felhasználható.

Az installáció elkészítése közben a koncepcionális fázistól eljutottunk az interakcióig, melynek során a résztevékenységekhez funkciókat párosítottunk, és azokat egy iteratív módon kialakított állapotátmeneti diagramban összegeztünk.

A valósághű mozgás érdekében motion capture technológiát alkalmaztunk. A robotot és környezetét 3D-s tervező programokkal modelleztük, textúráztuk. Kihívást jelentett ezek átalakítása a megjelenítésre használt 3D grafikus motor számára. Továbbá az animációk elkészítésénél figyelembe kellett venni, hogy az állapotváltáskor az animációk közötti átmenet folytonos legyen.

A megvalósítás során csapatban dolgoztunk, mindenki más feladatért volt felelős. Azonban a terméktervezés különböző fázisai során rendszeresen közösen „ötleteltünk” és megvitattuk a felmerülő problémákat, majd a megbeszéltek alapján folytattuk a munkát. A FotóRobot installáció sikeresen szerepelt a Design Héten.

szerzők

 • Haláchy Nóra
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Samu Dániel
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Bartók Anikó Ágnes
  ipari termék- és formatervező mérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Devecseri Viktor
  , (külső)
 • Farkas Zita
  , (külső)
 • Korondi Péter
  , Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom