Regisztráció és bejelentkezés

Erősítő gép áttervezése

TDK dolgozatom témájának alapjául a nyári szakmai gyakorlat szolgált, melyet a Brunswick Magyarország Kft. Life Fitness osztályánál végeztem. A cég fitneszgép tervezéssel, és gyártással foglalkozik. A feladatom a „Signature Series” gépcsalád „Benches and Racks” termékcsoportjának „Ab Crunch Bench” hasizom erősítő gépének újragondolása volt. A termék használata közben különböző problémák léptek fel, gyakoriak voltak a meghibásodások, ezért az eddigi üzemeltetési tapasztalatok felhasználásával, a biomechanikai alapkoncepció fejlesztésével egy új gépet kellett kialakítani, amely megjelenésében is újat hoz, viszont az eredeti gépcsalád formai jellegzetességeibe illeszkedik.

Első lépésként a konkurens termékeket elemeztem, kiemelve azokat a szempontokat, melyeknél a LifeFitness gépe továbbmutat a többi konstrukción. Ezeket a pontokat feljegyeztem, és a tervezésnél figyelembe vettem. Ezután értékeltem a többi gépet funkcionalitás és formaterv szempontjából.

A tervezéshez szükség volt a Signature Series gépcsalád felépítésének és megjelenésének tanulmányozására. A terméket Kiskőrösön a Protocon Kft. gyártja, az ott található berendezések lehetőségeinek figyelembe vétele is fontos szempont volt.

A tervezés során az eredeti gép főbb arányait felhasználtam, viszont az antropometriai adatok alapján néhány indokolt esetben változtattam a méreteken. A biomechanikusok által meghatározott mozgási pálya alakját figyelembe véve két új mozgató mechanizmust terveztem, melyek jelentősen megváltoztatják az eredeti kialakítást, szimmetrikussá, és stabilabbá teszik a gépet.

Az eredeti termék előnyeit megtartva az új mechanizmusok felhasználva kezdtem el az ötletelést. A kiválasztás során az újszerűséget, és formát értékelve két kialakításhoz jutottam. Ezeket továbbfejlesztve, részletesen kidolgozva, majd egy háromdimenziós tervezőprogram, a SolidWorks segítségével megépítettem konstrukciókat. Majd egy újabb kiválasztás után jutottam el a végleges termékjavaslatig.

szerző

  • Zolnay Tímea
    ipari termék- és formatervező mérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Varga András
    mesteroktató, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

III. helyezett