Regisztráció és bejelentkezés

A poliamid 6 mátrixú nanokompozitok újrafeldolgozásának tulajdonságmódosító hatásai

Polimer mátrixú nanokompozitokkal már az 1950-es évek óta foglalkozik a tudomány, poliamid 6 felhasználásával készültekkel pedig 1976 óta. Azonban kevés forrás foglalkozik a hőre lágyuló kompozittermékek életciklusa alatt elvégzett gyártási lépéseknek, mint az újrafeldolgozás, az anyagra gyakorolt hatásával. Dolgozatomban ennek járok utána, kitérvén a procedúra gazdaságosságára is, mely a mindennapi életben nem elhanyagolandó tényező.

TDK munkám során mikro- és nanorészecske erősítésű kompozit anyagot gyártottunk. A technológiai lépések extrúzióval kezdődtek. Az itt legyártott anyag egy részét vizsgálatokra félretettük, másik részét pedig csak egy ismételt extrúzió után vetettük alá a vizsgálatoknak. Minden technológiai lépés után a minták morfológiáját elemeztük. A kapott adatok alapján pedig kiderül, hogy a várt eredményeket mennyire támasztják alá a méréseink.

Reményeim szerint az újrafeldolgozás segíti a nanoerősítők a mátrixon belüli jobb eloszlatását, valamint nem jár számottevő degradációval a polimer szempontjából sem.

Irodalom:

[1.] H.R. Dennis, D.L. Hunter, D. Chang, S. Kim, J.L. White, J.W. Cho, D.R. Paul : Effect of melt processing conditions ont he extent of exfoliation in organoclay-based nanocomposites, Polymer 42, 9513-9522 (2001).

szerző

  • Kiss Csanád
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Mészáros László
    egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék

helyezés

III. helyezett