Regisztráció és bejelentkezés

Ciklikus butilén tereftalát (CBT) adalékolásának hatása a termoplasztikus poliészter elasztomer folyóképességére és mechanikai tulajdonságaira

A különböző gumitermékek előállításához felhasznált alapanyagokat igen bonyolult, sok alkotót tartalmazó receptúra alapján állítják elő, köszönhetően annak, hogy az sokrétű felhasználási területek mind-mind különböző tulajdonságú anyagokat igényelnek. Bizonyos adalékok azonban hatásukban pont mások ellen dolgoznak, illetve rontják az anyag más, szintén jelentős tulajdonságait. Erősítőanyag adagolásával például a keverék mechanikai és kopási tulajdonságai jelentősen javíthatók, viszont a feldolgozhatóságot ezek az adalékok nagymértékben rontják. Szükséges tehát különböző lágyító- és csúsztatószerek adagolása, amelyek viszont a fent említett mechanikai tulajdonságokra gyakorolnak negatív hatást. Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy ciklikus butilén tereftalát (CBT) adagolásával kiváltható a fent említett két adalékcsalád úgy, hogy a folyóképesség jelentős növekedése mellett a mechanikai tulajdonságok is javíthatók, így ennek az anyagnak gumiipari adalékanyagként való alkalmazása ígéretes kutatási terület.

TDK munkám célja a korábban tanulmányozott poliészter alapú elasztomer CBT (polimerizációra képes, illetve nem képes változattal) hatására történő folyóképesség növekedésének és mechanikai tulajdonságok terén tapasztalható javulásának szélesebb körű vizsgálata, mind a szélesebb keverési arányok, mind a vizsgálati módszerek kiterjesztésével.

szerző

 • Halász-Kutasi István Dr.
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Karger-Kocsis József
  Egyetemi tanár, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Bárány Tamás
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék

helyezés

Jutalom