Regisztráció és bejelentkezés

Nagy energiaelnyelő képességű hibrid kompozit panelek fejlesztése ballisztikai alkalmazásokhoz

Napjainkban egyre gyakrabban használnak szálerősített kompozitokat amikor könnyű, de mégis nagy teherbírású szerkezetekre van szükség, úgymint repüléstechnikai, és autóipari szerkezetek gyártása, alkalmazása során , köszönhetően a kiemelkedően magas szilárdság/sűrűség aránynak. Az elmúlt évtizedekben a katonák, rendvédelmi szervek alkalmazottai, civil biztonsági szolgálatok emberei, és testőrök védelme ill. különböző nagy sebességű tárgyak becsapódása által okozott sérülések elkerülésének érdekében újból fellendülő ballisztikai kutatások kezdődtek meg a nagy energiaelnyelő képességű kompozitok területén.

Ez többek között annak is tudható be, hogy a felhasznált természetes és mesterséges alapanyagok rendkívül kedvező mechanikai tulajdonságokkal (szilárdság, rugalmassági modulus, szívósság, energiaelnyelő képesség) rendelkeznek, a fémekhez viszonyított sokkal kisebb sűrűségük mellett. A ballisztikai alkalmazások között jelentős szerepet tölt be a lövedékálló mellények tervezése, folyamatos fejlesztése, és gyártása. Ez a hadiipar robbanásszerű fejlődésének, és az egyre korszerűbb fegyverek elterjedésének köszönhető.

Alapvetően a lövedékálló mellények témakörében a rendészeti és katonai kutatások túlnyomó része nem hozzáférhető, ill. titkosított. Ezen kutatás célja, hogy visszafele elindulva, a már létező és hozzáférhető ismeretekből, anyagokból merítve, laboratóriumi körülmények között hozzunk létre egy olyan kompozitot, amely képes egy 9 mm-es lövedék megállítására. Az így létrehozott, dinamikus vizsgálóberendezés által megvizsgált próbatesteket jellemezzük energiaelnyelés szempontjából, összehasonlítjuk őket, megvizsgáljuk a releváns mechanikai jellemzőiket.

A kutatás egy másik célja, hogy a kapott eredményeket összemérjük a valósággal, azaz, hogy az ejtődárdás vizsgáló berendezéssel valójában milyen “hatékonysággal” tudjuk “modellezni” a valós körülmények között becsapodó lövedéket. Ennek alátámasztására ballisztikai kísérleteket is végeztem.

szerző

  • Rév Tamás
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Szebényi Gábor
    Egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék

helyezés

III. helyezett