Regisztráció és bejelentkezés

Műszaki szövetek húzóigénybevételre mutatott irányfüggő viselkedése és modellezése

Műszaki szövetek húzóigénybevételre mutatott irányfüggő viselkedése és modellezése (Behavior and modeling of technical fabrics according to the different directions of tensile stress)

Kovács Alexandra Csilla MSc II. évf.

e-mail: kov.ale29@gmail.com

Konzulensek: Dr. Halász Marianna, egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék

Dr. Vas László Mihály, Polimertechnika Tanszék

Annak ellenére, hogy a textíliák nem csak esztétikailag, de funkcionálisan is az ember közvetlen környezetéhez tartoznak, a bennük rejlő lehetőségek nincsenek teljes mértékben kiaknázva. A hétköznapi ruházati textíliákon kívül számos lakberendezésben használt funkciójuk mellett műszaki jellegű feladatot is elláthatnak. Épp ebből kifolyólag szükség van ezen erősítőszerkezetek modellezhetőségére a tervezés megkönnyítése céljából.

Jelen TDK dolgozat témája egy multifilament poliészter szálból szőtt műszaki textília modellezési lehetőségének vizsgálata. A modell felállításához a szövet alapadatinak meghatározása után, fonal- és szövetszakító vizsgálatokat, illetve fonalkihúzó vizsgálatot végeztem. Feltérképeztem a szövet húzóigénybevételre mutatott irányfüggő viselkedését.

A mérések kiértékelése során meghatároztam a rugalmassági, szilárdsági és deformációs jellemzőket. Majd kísérletet tettem az elemzett szövet kötegmodellezésének lehetőségére. Ehhez felhasználtam a FiberSpace szálkötegcellák modelljét.

Irodalom:

1. Vas L. M.: Textilanyagok szerkezetének elemzése számítógépes modellezéshez, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2003

2. T-W. Chou, F. K. Ko: Textile structural composites, Elsevier Science Publishing Company, Amsterdam, 1989

3. Vas L. M., Tamás P.: FiberSpace szálkötegcellák – nemlineáris szálkarakterisztikával, kézirat, BME, Budapest, 2014

szerző

 • Kovács Alexandra Csilla
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Halász Marianna
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Vas László Mihály
  címzetes egyetemi tanár, Polimertechnika Tanszék

helyezés

Jutalom