Regisztráció és bejelentkezés

Csővezeték rehabilitációs kompozit termék fejlesztése

Csővezeték rehabilitációs kompozit termék fejlesztése

Fehér Szabolcs MSc I. évf.

e-mail: szabolcs98f@gmail.com

Konzulensek:

Dr. Szebényi Gábor, Polimertechnika Tanszék, e-mail: szebenyi@pt.bme.hu

Kajtár Vilmos, GRP-Plasticorr Kft., e-mail: kajtar@grp-platicorr.hu

Fém csővezetékeket már az 1800 évek közepe óta használjuk, különböző energiaforrások, kőolaj, földgáz, szállítására [1]. Az évek során rengeteg fejlesztésen mentek keresztül, azonban a keletkező korróziós vagy külső erőbehatás által keletkezett sérülések a mai napig jelentkeznek. Ilyen probléma esetén akár egy hosszabb csőszakaszt is le kellet cserélni, amihez az adott szakasz hosszát fel kellet tárni és hosszabb munkálatok után véghezvinni a cserét. Más esetben fém bilincsel is megoldhatóvá vált a probléma. Ez a technológia nem igényli a teljes szakasz cseréjét és kisebb feltárást szükséges hozzá. Fennmaradó akadály továbbra is a korrózió veszély és a megfelelő szigetelés[2].

Ezekre az 1990-as évek kezdetén kaptunk egy újszerű megoldást. Az műszaki világ fejlődésével egyre szélesebb körben elterjedtek a kompozit termékek. Ezek közé tartozott egy csővezetékek javítására alkalmas technológia is. Ez egy gyors biztonságos eljárást biztosított a megrendelőnek, ami hosszú időre garantálta a meghibásodott csővezeték működését. A kompozit termékkel javított csöveket nem veszélyeztette a korrózió és javításuk is gyorsan és kisebb beavatkozással történt, mint a teljes csővezeték cseréje[2, 3].

A GRP-Plasticorr Kft. 2006-ban fejlesztette ki saját csőrehabilitációs termékét. A technológiának 2 külön változata létezik. Egy előre impregnált üvegszövet és hőre keményedő poliészter gyanta rendszer, valamint egy kézi laminálással történő üvegszövet és katalizátorral aktivált poliészter gyanta rendszer. Ezek a megoldások 2006 óta rendszeresen felhasználásra kerülnek több megrendelő által is Magyarországon belül.

A felhasználók visszajelzései alapján azonban fontos lenne egy olyan termék, amit az ország bármely pontján a lehető leghamarabb alkalmazni lehetne és az eddigi eljárásokhoz hasonló minőséget eredményez. A kutatásom és fejlesztésem célja egy minél jobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkező gyanta keverék előállítása és egy csővezeték javító termék csomag összeállítása. A termék csomag egy olyan kompozit előállítására lesz alkalmas, ami 20(+/-)1°C és 34(+/-)1°C között minimum 35 perces fazékidővel rendelkezik. Ez idő alatt a felhasználó át tudja impregnálni az üvegszövetet és felhordani azt a felületre. Továbbá fontos a lehető legnagyobb exoterm csúcs elérése a térhálósodás során. A gyanta tulajdonságait a gyorsító és katalizátor típusának és mennyiségének a változtatásával tudom módosítani. Továbbiakban maga a termékcsomag tartalmának a meghatározása is a feladat része.

Irodalom:

Grover M. P.: Fundamentals of Modern Manufacturing, John Willey&Sons, 11, 251-253 (2009).

Boreman, J. David: Repair Technologies for Gas Transmission Pipelines, Pipeline and Gas Journal, (2000).

Memduh K., Mesult U., Ahmet A.: Repairing impact damaged fiber reinforced composite pipes by external wrapping with composite patches. M. Kara:

Composite Structures, 123, 1-8 (2015)

szerző

 • Fehér Szabolcs
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Szebényi Gábor
  Egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Kajtár Vilmos
  tudományos tanácsadó, GRP Plasticorr Kft. (külső)

helyezés

Jutalom