Regisztráció és bejelentkezés

Természetes szállal erősített Poitejsav (PLA) biokompozitok fejlesztése

Természetes szállal erősített Politejsav (PLA) biokompozitok fejlesztése

Hajba Sándor MSc IV. évf.

e-mail: hajbasandor4@gmail.com

Konzulens: Dr. Tábi Tamás,Polimertechnika Tanszék

e-mail: tabi@pt.bme.hu

Napjainkban a műanyagipar egyik meghatározó területe a megújuló erőforrásokból előállított biológiailag lebontható polimerek, amelyekhez a természetben korlátlanul rendelkezésünkre állnak az alapanyagok. Ezen műanyagok a hagyományos technológiákkal feldolgozhatóak, mint például extrúzió, vagy fröccsöntés.

A biológiai utón lebontható polimerek csoportjának egyik legfontosabb képviselője a Politejsav (PLA), amely az alifás poliészterek közé tartozó hőre lágyuló műanyag. Alapját a mezőgazdasági terményekből (kukorica, cukorrépa, rizs, stb.) származó szénhidrogénekből kinyert tejsav alkotja, amelyből többféle polimerizációs eljárással is előállítható. Előnyként említhető a többi lebontható polimerrel szemben, hogy jó mechanikai jellemzőkkel rendelkezik. A hagyományos kőolaj alapú polimerek közül legjobban a Polisztirolhoz (PS), vagy a Polietilén–tereftaláthoz (PET) lehet hasonlítani. Az előnyök mellé sajnos hátrányos tulajdonságok is társulnak. Egyrészt ridegen viselkedik, másrészt hőállósága kicsi, illetve hidrofil tulajdonsága miatt hajlamos a vízfelvételre. A felvett víztartalom a feldolgozási hőmérsékleten (190-210°C) jelentős problémát okozhat, mivel víz jelenlétében és nagy hőmérsékleten megindul az anyagban a hidrolízis folyamata és a PLA bomlani kezd, amely rosszabb minőségű terméket eredményez, ezért a nedvességtartalmat 250ppm alatt kell tartani, hogy biztonsággal feldolgozhassuk az alapanyagot elkerülve a degradációt.

A mechanikai jellemzők további javítására egy lehetséges mód a szálas erősítés alkalmazása, mindezt úgy, hogy természetes szálakat használunk fel a kompozitok elkészítéséhez, ezzel megőrizve az anyag biológiai lebonthatóságát és környezetbarát jellegét. A természetes erősítőanyagok esetében viszont szintén figyelembe kell venni a jelentős nedvességfelvételt, amely a kompozit készítésekor a PLA mátrix hidrolízisét okozhatja, így a feldolgozás előtt nem csak a PLA-t, hanem a természetes szálakat is szárítni kell.

Munkám célja a PLA és a természetes erősítőanyagok feldolgozáshoz szükséges optimális szárítási és feldolgozási paraméterek meghatározása, illetve a nedvességtartalom mechanikai tulajdonságokra gyakorolt hatásának kimutatása film-stacking eljárással készített len, pamut, és juta szövettel erősített PLA biokompozitokon.

szerző

  • Hajba Sándor Dr.
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Tábi Tamás
    Egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék

helyezés

II. helyezett