Regisztráció és bejelentkezés

FDM technológiával készült előformára történő ráfröccsöntés vizsgálata

Műanyag termékek fröccsöntésekor különböző termékeket állítunk elő nagy mennyiségben, gazdaságosan, rövid idő alatt. A legtöbb esetben a fröccsöntött darabok egy anyagból készülnek egy technológiai lépésben. A technológiák fejlődésével, a felhasználói igények változásával előtérbe kerültek a több színből, esetleg különböző anyagokból álló fröccsöntött termékek. Az ilyen, többkomponensű fröccsöntéssel készült termékeket már széles körben alkalmazzák, a hétköznapokban is találkozhatunk velük [1]. A többkomponensű fröccsöntési technológiák egy új formája a ráfröccsöntés, amely lehetőséget nyit több különböző polimerfeldolgozási technológia együttes használatára. Az additív gyártástechnológiák fejlődésének hála ma már akár 3D nyomtatott formákra is történhet a fröccsöntés [1]. A technológiák kombinálásával egyes esetekben gazdaságosabban állíthatunk elő bonyolult termékeket, mintha kizárólag csak a fröccsöntést, vagy csak az additív gyártástechnológiákat használnánk. A módszer alkalmazása során figyelembe kell venni, hogy az előgyártmány és a később erre fröccsöntött darab között milyen minőségű kötés jön létre.

Korábbi kísérletek során a szakítóvizsgálatok elvégzéséhez speciális, T alakú próbatesteket használtak, ahol figyelembe vették a befogás szögét és a próbatestek deformálódását is [2]. Ezeket a tapasztalatokat felhasználva készítettük el a mérések kísérleti tervét, amely során a próbatest mindkét részének tulajdonságait szerettük volna vizsgálni: a 3D nyomtatott előgyártmány oldaláról a felületi érdességet és a porozitást, a fröccsöntött komponens oldaláról pedig az ömledékhőmérsékletet és az utónyomást. Méréseink elvégzéséhez két különböző anyagot szeretnénk felhasználni, melyek mind a két technológia esetében alkalmazásra kerülnek: a PLA egy komposztálható, növényi alapú polimer, mely az elmúlt évtizedben került előtérbe, míg az ABS egy már széles körben felhasznált műszaki műanyag.

A munkánkkal választ keresünk arra, hogy a különböző technológiákkal gyártott elemek határfelületén milyen minőségű kötések alakulnak ki a ráfröccsöntés során és ezek milyen hatással lehetnek a későbbi felhasználásukra. További célunk, hogy vizsgáljuk a legfontosabb technológiai paraméterek hatásait, ezáltal biztosítva a módszer elterjedését az iparban.

Irodalom:

1. Boros R., Tóth N. Gy., Kovács J. G.: Ráfröccsöntéssel készült alkatrészek vizsgálati módszerének fejlesztése, XXVIII. Nemzetközi Gépészeti Konferencia, 2020.04.25.,41-44 (2020)

2. Tábi T., Csézi G., Kovács N. K.: 3D nyomtatott biokompozit vázszerkezetű fröccsöntött termékek vizsgálata. Polimerek, 6, 1042-1046 (2020)

szerzők

 • Lukács Norbert
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Csapó Maja
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Kovács József Gábor
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Török Dániel
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék

helyezés

III. helyezett