Regisztráció és bejelentkezés

Végeselemes hálófinomítási eljárás fejlesztése fröccsöntési szimulációs alkalmazásokhoz

A XX. század második felétől a polimerek egyre nagyobb teret hódítottak maguknak a fogyasztói társadalom iparában. A fröccsöntés egyike a legtermelékenyebb és legszéleskörűbb polimerfeldolgozási technológiáknak, ami lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy gyakorlatilag tetszőleges terméket tervezzenek, miközben gyors és költséghatékony gyártást biztosít. Azonban a megbízható gyártási folyamat érdekében fontos meghatározni a fröccsöntési paraméterek optimális beállításának „törékeny egyensúlyát”. Ezek a paraméterek nagyban függenek a tervezett szerszám geometriájától is. A termelékenység növelése érdekében gyakran használatosak többfészkes szerszámok, amelyek bonyolultabb elosztócsatorna-rendszerrel bírnak további esetleges hibákat okozva, ha a fröccsöntési paraméterek nincsenek optimalizálva [1].

Szimulációs szoftverekkel gyorsan és kényelmesen juthatunk előzetes eredményekhez, felgyorsítva ezzel a tervezési folyamatot. Talán jogosan megkérdőjelezhető az egyes szoftverek megbízhatósága, különösen akkor, ha bonyolultabb többfészkes rendszert alkalmazunk gyártás során. A legfrissebb kutatások alátámasztják, hogy a szimulációs szoftverek valóban nem képesek kielégítő eredményeket produkálni többfészkes szerszámok esetén, ugyanis az ilyenkor fellépő kitöltési egyenletlenséget például sokkal csekélyebbnek tekintik, mint ami a valóságban tapasztalható [2, 3].

Kutatásom célja a Moldflow fröccsöntési szimulációs szoftver fejlesztése hálófinomítást alkalmazva. Célom, hogy a szoftver képes legyen kielégítő eredmények számolására többfészkes szerszámok esetén is, miközben a szimuláció ideje a lehető legkevesebb maradjon.

1. Czvikovszky T., Nagy P., Gaál J.: A polimertechnika alapjai, Műegyetemi Kiadó, Budapest (2000).

2. Wolbert M.J.: Technical analysis of adjustable melt rotation and numerical analysis of polymer flow using CFD software. Lehigh University (2007).

3. Nagy Á.: Development of injection molding simulation system and its material modeling. Diplomaterv. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertechnika Tanszék (2016).

szerző

  • Fris Dorottya Réka
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Szabó Ferenc
    adjunktus, Polimertechnika Tanszék

helyezés

I. helyezett