Regisztráció és bejelentkezés

Utónyomás beállítása belső nyomásgörbék segítségével

A 21. században a műanyagok térhódításának következtében a fröccsöntés, mint az egyik legtermékenyebb polimer feldolgozási eljárás vált népszerűvé. A technológia fejlődésével nőnek az igények a termelés szabályozásában, egyre több és jobb minőségű terméket kell előállítani, minél kisebb ciklusidő alatt. Nagyszériás gyártások esetén gyakoriak a többfészkes szerszámok, amelyekkel egyszerre több termék készíthető egy ciklus alatt ugyanazon a szerszámon. A többfészkes szerszámok gyártása gazdaságosabb, mint több egyfészkes szerszámot készíteni [1].

A technológia pontosabb szabályozásáért különböző szenzorok elhelyezésével igyekeznek a fröccsöntés során, a szerszámban lezajló folyamatokat megérteni. Pantani és társai [2] a szerszám geometria és gát méret hatásait vizsgálta a gátfagyási időre nyomás szenzorok segítségével. Jansen és társai [3] nyomásmérő szenzorok és hőelem segítségével vizsgálták az utónyomás hatását a termék zsugorodására PS esetén. Az ömledék hőmérséklet és nyomás szabályozásával Kamal és társai [4] két eljárást fejlesztett ki, amellyekkel a termék tömegét szabályozták.

Kutatásom során egy 16 fészkes szerszám kiegyensúlyozottságát vizsgáltam nyomás- és hőmérséklet szenzorok segítségével. A kísérletek során különböző utónyomási szinteket alkalmaztam, illetve vizsgáltam az utónyomási idő hatását is. Célom volt az egyes termékek gátfagyásának vizsgálata, amelyeket kezdetben tömegméréssel határoztam meg, majd később a nyomásszenzorok adataival is összevetettem. A termékeken zsugorodás vizsgálatot is végeztem és kimutattam az utónyomás, zsugorodásra mért hatását.

Irodalom:

1. Kazmer D. O.: Injection Mold Design Engineering, Hanser Publishers, Munich (2007). (ISBN: 978-3-446-41266-8)

2. Pantani R., De Santis F., Brucato V., Titomanlio G.: Analysis of Gate Freeze-Off Time in Injection Molding, Polymer Engineering and Science, 44, 2004, 1-17. (DOI: 10.1002/pen.20000)

3. Jansen K. M. B., Pantani R., Titomanlio G.: As-Molded Shrinkage Measurements on Polystyrene Injection Molded Products, Polymer Engineering and Science, 38, 1998, 254 264. (DOI: 10.1002/pen.10186)

4. Kamal M. S., Varela A. E., Patterson W. I.: Control of Part Weight in Injection Molding of Amorphous Thermoplastics, Polymer Engineering and Science, 39, 1999, 940-952. (DOI: 10.1002/pen.11483)

szerző

 • Párizs Richárd Dominik
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Kovács József Gábor
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Török Dániel
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék

helyezés

III. helyezett