Regisztráció és bejelentkezés

Oszlopos fröccsöntőgép szerszámzáró egységének vizsgálata végeselemes szimuláció segítségével

Az alig több, mint 100 éve létező műanyaggyártó- és feldolgozóipar a rendkívül gyors fejlődésének köszönhetően napjaink egyik legfontosabb iparágává vált. 2016-ban a műanyaggyártás össztermelése a világon 335 millió tonna volt, ezen mennyiséget a hőrelágyuló műanyagokon és poliuretánokon kívül a bevonó anyagok, lakkok, gyanták, ragasztók tették ki. Ebből megközelítően 280 millió tonna volt hőrelágyuló műanyag. Ennek a rendkívül nagy mennyiségnek a valamivel több, mint 25%-át fröccsöntéssel dolgozták fel [1, 2].

A fröccsöntés technológiájának terjedésével és folyamatos fejlődésével a technológia berendezései is folyamatosan fejlődnek és egyre újabb összetettebb gépek jelennek meg a piacon. A fröccsöntőgép fő egységei közül a plasztikáló és fröccsegység valamint a záróegység a legfontosabbak, hiszen ezek kulcsszerepet játszanak a minőségi termékgyártásban. A zárómechanizmus és annak felépítése jelentősen befolyásolja a termék gyártása közben a szerszámfelek helyzetét, párhuzamosságát ezzel a termék pontosságát is közvetlen módon befolyásolva. A piacon megtalálható zárómechanizmusoknak két alaptípusa az oszlopos és az oszlop nélküli gépek csoportja. Mindkét típus esetében különböző megoldások segítik a szerszámfelek párhuzamosítását, ami egy összetett mérnöki feladat, hiszen nagy erőhatásoknak van a szerkezet működés közben kitéve [3].

Átfogó célom egy adott, oszlopos zárómechanizmussal rendelkező fröccsöntő berendezés mechanikai szimulációs vizsgálata a szerkezet deformációjának meghatározására. Célom, hogy a szerkezet deformációjának számítása valós terhelési körülmények között történjen, amihez meghatározom a fröccsöntőgép záróegységének fontos részeit, amelyek fontos szerepet játszanak a zárási és zárt állapotban történő folyamatokban. A számítások alapján rámutatok, hogy mely egységek voltak, amelyek felvették a terhelést. További fontos feladatom meghatározni, hogy milyen módon lehetett a fröccsöntő szerszámok párhuzamosságát biztosítani, hiszen ez a termelés egyik kulcskérdése.

Irodalom:

[1] Pál Károlyné: A világ műanyagipara, Műanyagipari szemle, 2018/04

[2] Czvikovszky T., Nagy P., Gaál J.: A polimertechnika alapjai, Műegyetemi Kiadó, Budapest (2007)

[3] Dunai Antal, Macskási Levente: Műanyagok fröccsöntése, Lexica Kft., Budapest 2003

szerző

 • Retter Barnabás
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Kovács József Gábor
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Piros Attila
  egyetemi docens, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

Jutalom