Regisztráció és bejelentkezés

Fröccsöntött termékek gyártásra szolgáló kis szériás szerszámok elemzése

Manapság a műanyagipari termékek iránt egyre növő igények kielégítése elképzelhetetlen sorozatgyártás nélkül, ennek egyik legnagyobb kihozatallal rendelkező eljárása a fröccsöntés, amely kiemelkedő szerepet tölt be a műszaki életben. A technológia fontosságát jól mutatja hogy a világon évenként előállított több mint 320 millió tonna [1] műanyag csaknem egyharmadát fröccsöntéssel dolgozzák fel, emellett a hazai műanyag-feldolgozás során előállított termékek, ami körülbelül 970 kilotonna volt 2016-ban, mint egy 32%-át tették ki az így készült termékek [2].

Fröccsöntött termékek előállításakor egyre nagyobb hangsúly kerül az ár, és a minőség mellett a gyors piaci megjelenésre. Ehhez azonban kiemelt figyelmet kell fordítani az új technológiákra és nagy hangsúlyt fektetni a fejlesztésekre. Napjaink egyik leginkább elterjedőben lévő technológiája az additív gyártás, ami egy új utat nyitott a fejlesztésben. Ezek a technológiák jó alapot biztosítanak a gyors szerszámozási eljárásokhoz (RT) is, amelyekkel prototípusokat vagy szerszámokat tudunk készíteni a különböző alakadási technológiákhoz, többek közt fröccsöntéshez. Ezek a szerszámok már alkalmasak a funkcionális modellek legyártására, kis sorozatszámú fröccsöntésre, amelyeken lehetőség nyílik átfogó tesztek végrehajtására, amelyekkel gyorsan és könnyen kiküszöbölhetjük a rejtett hibákat, már a termékfejlesztési fázisban, ezzel kiegészítve a szimulációkat. Így sokkal kevesebb idő és pénz befektetése mellett valósulhat meg a termékfejlesztés [3].

A prototípusszerszámok élettartama és pontossága azonban elmarad a hagyományos fém szerszámokétól. Dolgozatom célja tehát a szerszámok élettartamának, pontosságának és alkalmazhatóságának a vizsgálata. A munkám keretein belül különböző módon elkészített prototípus szerszámokat fogok összehasonlítani, vizsgálom azok pontosságát, majd ezekkel termékeket gyártok, amelyek alkalmasak a további vizsgálatokhoz.

Irodalom:

[1] Plastics-The Facts 2017, PlasticsEurope https://www.plasticseurope.org/

[2] Polimerek 4.évfolyam 2.szám, 2018 február

[3] A. Rosochowski, A. Matuszak: Rapid Tooling: the state of the art, Journal of Materials Processing Technology 106 (2000)

szerző

 • Zorics Richárd
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Kovács Norbert Krisztián
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Török Dániel
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék
 • Dudás Mihály
  Tervezőmérnök, OBO Bettermann Hungary Kft (külső)

helyezés

II. helyezett