Regisztráció és bejelentkezés

Üvegszál erősítésű poliamid lézersugaras hegesztése

Az utóbbi években a lézersugaras hegesztés nagy figyelmet kapott, mint ígéretes hegesztési technológia, amely nagy termelékenységű, rugalmas és kiváló minőségű, kis deformációjú varratok létrehozására képes. A varrat minőségén túl a technológiának további előnye az automatizálhatóság és gyártósorokba való könnyű integrálhatóság. A nagy teljesítményű és magasan automatizált gyártósorokon a megfelelő hegesztési technológia kiválasztása rendkívül fontos, mivel ekkor már egy előgyártott és előkészített nagy értékű munkadarabokat kapcsolunk össze. Korábbi kutatások alapján a dióda lézer átvitelű hegesztési technológia pénzügyileg és technikailag is a legjobb megoldás a kapacitás, automatizáltság, kontaktmentesség, higiénia, alacsony hőmérsékletű, rövid ciklusidejű és több anyag egyidejű kapcsolására képesség mivolta miatt.

A használhatósága több iparágon is átível többek között az autóiparon, a gyógyszeriparon, légitechnikán, elektronikán és szenzortechnikán. A technológiát folyamatosan vizsgálják nem csak polimerek hegesztésekor, különösképpen a lézer nyaláb okozta ömledékáram, a kulcslyuk effektus és a buborék okozta porozitást szempontjából.

Dolgozatomban üvegszál erősítéses hőre lágyuló, elsősorban poliamid mátrixú kompozitok hegesztésével foglalkozom. Feladataim közé tartozik a munkadarabok előkészítése, azok hegesztése és az elkészült varratok vizsgálata, majd a kapott eredmények alapján a technológiai paraméterek és a kötésszilárdság kapcsolatának vizsgálata.

csatolmány

szerző

 • Gyüre Bálint
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Kiss Zoltán
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék
 • Temesi Tamás
  Doktorandusz, Polimertechnika Tanszék

helyezés

Jutalom