Regisztráció és bejelentkezés

Természetes kaucsuk tartalmú politejsav biopolimer fröccsöntése különböző csigacsúcs konstrukcióval

Napjainkban világméretű problémát okoznak a kőolaj alapú polimerek millió tonna számú gyártása, felhasználása és az ezekből keletkező hulladékok gyűjtése, kezelése akár újra felhasználása. Évek óta próbálkoznak, kísérleteznek és kutatnak olyan anyagcsoport után, ami megoldhatja a fent említett problémát. Nagy reményeket fűznek a biológiai úton lebomló anyagokhoz, mivel a hétköznapi életben termesztett mezőgazdasági növényeinkből (pl. kukorica, burgonya, rizs, stb.) előállíthatók.

Jelenlegi kutatások alapján a legígéretesebb a politejsav (PLA). Több szempontot megvizsgálva is belátható, hogy megfelel a mindennapokban gyártott tömegpolimerek tulajdonságainak. Egy hőre lágyuló polimer, tömeggyártásra alkalmas, könnyen kezelhető alapanyag és a legfontosabb, hogy biológiai úton lebontható anyag, mivel kukoricakeményítőből állítják elő.

A PLA mechanikai tulajdonságai közül jó szilárdsággal rendelkezik, jó merevségi értékeket mutat, viszont gyenge ütésállósága van, ami sok termék esetében nagy hátrányt okoz a gyártás és az eladhatóság szempontjából.

Ezen hibájának javítására a kiinduló PLA alapanyag módosíthatjuk természetes kaucsuk felhasználásával. Fontos a százalékos arányuk a bekeverés során, viszont nagyon nagy előnyre teszünk szert az ügyben, hogy a természetes kaucsuk felhasználásával teljes mértékben megmarad a biobonthatóság illetve, hogy megújuló erőforrást alkalmazunk.

Dolgozatomban, és munkám során ezért a kaucsuk PLA-ra gyakorolt hatását, továbbá a feldolgozás során a kialakult kaucsukcseppek méretének hatását vizsgálom. A mintákat fröccsöntéssel állítom elő, különböző csigacsúcs geometriák felhasználásával a kaucsukcseppek eloszlatása érdekében.

szerző

 • Lukács Antal
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Tábi Tamás
  Egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Hajba Sándor
  tudományos munkatárs, Polimertechnika Tanszék

helyezés

III. helyezett