Regisztráció és bejelentkezés

Mikrohabosított fröccsöntött termék elemzése

Napjainkban a műanyag termékek egyre meghatározóbb szerepet töltenek be életünkben, ugyanis már az ipar szinte minden területén felhasználásra kerültek, a műszaki cikkektől egészen a hétköznapi használati eszközökig egyaránt. A műanyagok töretlen térhódítása elsősorban az alapanyag rendkívül előnyös tulajdonságainak és viszonylag könnyű feldolgozhatóságának köszönhető. Ennek hatására az alapanyaggyártás és a feldolgozás technológiák az utóbbi években dinamikus fejlődésen mentek keresztül, amelyek eredményeként egyre gazdaságosabb és jobb műszaki megoldások kerültek megvalósításra.

A műanyagfeldolgozás technológiái közül az egyik legmeghatározóbb alakadási eljárás a fröccsöntés, amely még az általános válság ellenére is képes volt fejlődést és növekedést mutatni. A technológia nagy előnyét a közel bármilyen geometriával rendelkező 3D-s termékek nagy termelékenységgel történő gyárthatósága jelenti, amelynek következtében a hőre lágyuló polimerek több mint 30%-át fröccsöntéssel dolgozzák fel [1]. Az eljárással épp úgy gyártanak kevésbé igényes háztartási eszközöket és játékokat, mint az autóipar által felhasznált precíz és funkcionális alkatrészeket. A speciális termékek esetenként különleges eljárásokat igényelnek, amelyek magukba foglalhatják a többkomponensű, víz- vagy gázutánnyomásos, esetleg speciális habosítási technológiákat is.

A mikrocellás fröccsöntés az egyik legújabb habosítási technológia, amelyet a Trexel Inc. szabadalmaztatott MuCell néven 1998-ban [2]. A mikrocellás szerkezetű termékek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek a mikroszkópikus cella méreteknek és a megnövekedett cellaszámnak köszönhetőek. Ezzel a technológiával az általános habosítási eljárásoknál tapasztalt hátrányokat sikerült leküzdeni, amelyeket leginkább a hosszú ciklusidő és a vastag falak jelentették.

Dolgozatomban átfogó célom a vastag falú fröccsöntött termékek gyártástechnológiájának optimalizálása, amelyhez egy előre megválasztott általános fröccsöntési technológiával gyártott vastag falú terméket vettem alapul. Kiemelt célom, hogy a mikrocellás fröccsöntés előnyös tulajdonságainak kihasználásával, a termék feldolgozási ciklusidejét minimalizáljam, amelyet elsősorban a termék tömegének csökkentésével kívánok elérni oly módon, hogy annak mechanikai tulajdonságai még megfeleljenek az előírt követelményeknek. Kiemelt szándékom továbbá az üvegszálerősítésű alapanyag mikrocellás termékre gyakorolt hatásának vizsgálata. További célom, hogy a mikrocellás fröccsöntést és a kémiai habosítást összehasonlítsam az általam választott vastag falú termék vizsgálatán keresztül.

Irodalom:

[1.] Buzási Lajosné: A fröccsöntés helyzete Magyarországon 2014-ben, Polimerek, 2/2, 50 53 (2016).

[2.] Jere R. A., Sung W. C., Dana L. E., David E. P., James F. S.: Injection molding of microcellular material. EP19980902562, Europe (1998).

szerző

 • Jobbágy Zsolt
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Kovács József Gábor
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Suplicz András
  docens, Polimertechnika Tanszék
 • Boros Róbert
  doktorandusz, Polimertechnika Tanszék

helyezés

II. helyezett