Regisztráció és bejelentkezés

Fröccsöntő szerszámok elosztócsatornájának elemzése

A műanyagipar több mint 1,45 millió embernek ad munkát Európában. 2013-ban a világon 299 millió tonna feldolgozott műanyagból 57 millió tonna Európában került feldolgozásra [1].

Napjainkban a fröccsöntés az egyik legdinamikusabban fejlődő és legtermelékenyebb műanyag feldolgozási technológia. A másik legfontosabb alakadási eljárással, az extrúzióval szemben, a fröccsöntés során tetszőleges formájú 3D-s termékeket gyártunk, az alakadás zárt szerszámban történik, szakaszos (ciklikus) üzemmódban.

Többfészkes szerszámok, illetve nagyméretű termékek fröccsöntése esetén elosztócsatornára van szükség a polimer ömledék szerszámüregekbe juttatásához. A legfontosabb szempont, hogy az ömledékfrontnak egyszerre kell elérnie az egyes fészkeket és a szerszámüregek kitöltésének egy időben kell megtörténnie. Ez történhet természetesen vagy mesterségesen kiegyensúlyozott elosztócsatornával [2].

Azonban vannak olyan esetek, amikor az elosztócsatorna keresztmetszete mentén az áramló ömledék anyagi tulajdonságai különböznek. Emiatt a csatornában található elágazások hatására egy-egy fészekbe különböző tulajdonságú polimer ömledék jut, amely nagyban befolyásolja az ömledékfrontok előrehaladási sebességét a szerszámüregben. Ennek kiküszöbölésére ömledékfordítókat alkalmazunk az elosztócsatornákban [3].

Munkám során az ömledékfordítók többfészkes szerszámok szerszámüregére gyakorolt hatását fogom elemezni és szimulációs program eredményeivel összevetni.

Irodalom:

[1] Plastics Europe: Plastics- the Facts 2013, An analysis of European plastics production, demand and waste data for 2014, 2015.

[2] Robert A. Malloy: Plastic Part Design for Injection Molding, 2010.

[3] John P. Beaumont: Runner and Gating Design Handbook, 2004.

szerző

 • Szabó Eszter
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Kovács József Gábor
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Török Dániel
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék

helyezés

I. helyezett