Regisztráció és bejelentkezés

AUTÓIPARI ALKATRÉSZ GYÁRTÁSÁNAK OPTIMALIZÁLÁSA FRÖCCSÖNTÉSI SZIMULÁCIÓVAL

AUTÓIPARI ALKATRÉSZ GYÁRTÁSÁNAK OPTIMALIZÁLÁSA FRÖCCSÖNTÉSI SZIMULÁCIÓVAL

(OPTIMIZATION OF AUTOMOTIVE INDUSTRIAL PRODUCT BY INJECTION MOLDING SIMULATION)

Tomin Márton, BSc IV. évf.,

e-mail: tominmarton@gmail.com

Témavezető: Dr. Szabó Ferenc, adjunktus Polimertechnika tanszék

Konzulens: Zink Béla, doktorandusz, Polimertechnika tanszék

A polimer feldolgozás korunk egyik legszélesebb körben elterjedt és legfontosabb iparága. Az így készült termékek megtalálhatók mindennapi életünk szinte bármely területén, és egyre nagyobb számban váltják fel a korábban más anyagból, például fémből készített alkatrészeket. A hatalmas ütemben történő fejlődés miatt mára kijelenthető, hogy a polimeralkatrész-gyártás meghatározó szerepet tölt be az iparban, és folyamatosan egyre nagyobb teret hódít meg [1].

Az egyik legelterjedtebb polimerfeldolgozási technológia a fröccsöntés, ami a legyártott műanyag termékek majdnem felét tudhatja magáénak, mivel szinte bármilyen összetett geometriájú, három dimenziós, akár alámetszet polimer termék is elkészíthető ezzel a gyártástechnológiával, gyakorlatilag hulladékmentesen.

A speciális fröccsöntési technológiák közé tartozik a később kialakult többkomponensű fröccsöntés, amely során egy speciális fröccsgépen két, vagy akár többféle polimer alapanyagból készült terméket állíthatunk elő. Ez számos új lehetőséget hordoz magában, lehetőség nyílik polimer vagy féminzertre azonos vagy különböző alapanyagot ráfröccsönteni, ha valamilyen (pl. mechanikai) okok ezt indokolttá teszik. A termelékenység, kisebb darabköltség, valamint a könnyebb alkatrészek miatt az autóipar is előszeretettel alkalmazza a fröccsöntést. Napjainkban szinte lehetetlen olyan országot találni, ahol ne lenne jelen valamilyen autógyártó cég, és ne folyna valamilyen autóalkatrész gyártási tevékenység [2, 3].

TDK dolgozatom témájának egy többkomponensű fröccsöntéssel készített autóipari alkatrész (ABS kerékszenzor) gyártásának optimalizálást választottam fröccsöntési szimulációval. A szimulációs modellek felépítését követően elvégeztem a létrehozott modell validálását a termék gyártószerszámába épített mérőeszközök segítségével. A validált modellel különböző technológiai beállítások termékre gyakorolt hatását vizsgáltam, illetve elvégeztem a paraméterek optimálását. Kitértem továbbá a gátpozíció optimális megválasztására, ezzel minimalizálva a gyártási hibákat és maximalizálva a termelékenységet.

Irodalom:

[1.] Plastics Europe: Plastics- the Facts 2014/2015, An analysis of European plastics production, demand and waste data, 2015

[2.] Dunai A., Macskási L.: Műanyagok fröccsöntése, Lexica kiadó, Budapest, 2003

[3.] Czvikovszky T., Nagy P., Gaál J.: A polimertechnika alapjai, Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2000

szerző

 • Tomin Márton Dr.
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Szabó Ferenc
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Zink Béla
  egyetemi adjunktus, Polimertechnika Tanszék

helyezés

Jutalom