Regisztráció és bejelentkezés

Termoplasztikus elasztomerek zsugorodásmérési módszerének kidolgozása

Termoplasztikus elasztomerek zsugorodásmérési módszerének kidolgozása

Fekete Sándor MSc I. évf.

e-mail: fekete.sanca@gmail.com

Konzulensek: Dr. Kovács József Gábor, Polimertechnika Tanszék

e-mail: kovacs@pt.bme.hu

Suplicz András, Polimertechnika Tanszék

e-mail: suplicz@pt.bme.hu

Az alig több mint száz éves műanyagipar a példátlanul gyors fejlődés következtében korunk egyik legjelentősebb ágazatává vált. A polimereknek rendkívül sok jó tulajdonságuk, előnyük van, ezért nagyon sok ágazat nem is juthatott volna el a mai szintjükre ezek alkalmazása, felhasználása nélkül. Gondoljunk például a számítástechnikában alkalmazott különböző lakkokra, a távközlésben szereplő szigetelőkre, vagy a kompozit repülőgépszárnyakra.

A 2011-es évben nagyjából 280 millió tonna műanyagot gyártottak világszerte. Ennek a hatalmas mennyiségnek körülbelül harmadát fröccsöntéssel dolgozták fel. Az eljárás előnye, hogy rendkívül termelékeny, jól automatizálható, gyakorlatilag hulladékmentes. Ugyanúgy gyárthatók vele viszonylag egyszerűbb háztartási eszközök, csomagolóanyagok és játékok, mint bonyolultabb alkatrészek például a gépjárműipar részére. A fröccsöntött darabok általában nem önálló termékként jelentkeznek a mindennapokban, hanem alkatrészként, részegységként. A termékekre komoly minőségi követelményeket írnak elő, és csak azok a vállalatok lehetnek eredményesek, amelyek ezeknek hiánytalanul megfelelnek. Ennek érdekében rendkívül fontos többek között a szerszámok és gyártási folyamatok pontos megtervezése. A zsugorodás vizsgálata mind a termék-, mind a szerszámtervezés szempontjából kulcsfontosságú.

A zsugorodásmérés hagyományos eszköze a tolómérő vagy a mérőóra. Azonban vannak olyan anyagok, melyek rugalmas tulajdonságaik miatt ezekkel a módszerekkel nem mérhetők. Ilyenek például a termoplasztikus elasztomerek, melyek hőre lágyuló létükre gumiszerű tulajdonságokkal rendelkeznek. Viszont ahhoz, hogy ezekből az anyagokból méretpontos, minőségi termékeket lehessen fröccsönteni, ismerni kell a zsugorodási tulajdonságaikat.

Dolgozatomban röviden áttekintem a fröccsöntési technológiát, a termoplasztikus elasztomerek tulajdonságait, a különböző zsugorodásmérési módszereket. Célul tűzöm ki egy olyan zsugorodásmérési módszer kidolgozását, amellyel pontosan mérhető a valamilyen termoplasztikus elasztomer alapanyagból fröccsöntött darab méretváltozása a gyártást követően.

Irodalom:

1. Czvikovszky T., Nagy P., Gaál J.: A polimertechnika alapjai, Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2000

2. Dunai A., Macskási L.: Műanyagok fröccsöntése, Lexica Kft., Budapest, 2003

3. Kovács J. G.: Fröccsöntött termékek tervezése és szimulációja, PhD értekezés, BME Gépészmérnöki kar, Gépszerkezettani intézet, 2007

szerző

 • Fekete Sándor
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Kovács József Gábor
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Suplicz András
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék

helyezés

III. helyezett