Regisztráció és bejelentkezés

Gumiabroncs-őrlet alkalmazásának vizsgálata préselt gumilapként

Napjainkban a gumiabroncsok kínálata szinte minden igényt kielégít, rendkívül széles választékban elérhető. A környezettudatosság és az előírások, megszorítások terjedésével nélkülözhetetlen a gumiabroncsok esetében is a környezettudatosság és a fenntarthatóság kérdésének az előtérbe helyezése [1].

A térhálós elasztomerekre jellemző, hogy molekulaláncaik között elsődleges keresztkötések találhatók, ami miatt nem vihetők ömledék állapotba, így újrahasznosításuk túlnyomórészt energetikai jellegű. Ez az újrahasznosítási forma egyedül azonban nem képes hatékonyan kezelni a gumiabroncsok életútjának végén keletkező hulladékmennyiséget, ezért többféle szekunder hulladékkezelési eljárás is elterjedt, amelyek során nem szükséges az eredetivel megegyező tulajdonságokkal rendelkeznie a gumihulladékból előállított terméknek. A devulkanizált gumiabroncs-őrletből való préselés eljárása lehetővé teszi olyan gumilap létrehozását, mely az újrahasznosítás mellett az építőiparban történő felhasználása szempontjából is hasznos lehet [2-4]. A gumiabroncs-őrletből ragasztással előállított lapok játszótéri padlóburkolatként, fekvőrendőrként, futópálya burkolatként vagy autópályáknál zajvédő falként való felhasználása jelentősen hozzájárulna az évente több, mint 1,5 milliárd darab kidobott gumiabroncs hulladék csökkentéséhez [5].

A dolgozatban egy gumiabroncs-őrletből hagyományos izocianát ragasztóval készült, illetve devulkanizált gumiabroncs-őrletből préselt gumilap formájában történő alkalmazását fogom vizsgálni mechanikai és felhasználási szempontból. A különböző dGTR-ből, illetve eljárással előállított gumilapokat morfológiai és mechanikai anyagvizsgálati módszerekkel jellemzem, amik alapján kiválasztva a legmegfelelőbb tulajdonságokkal rendelkező gumilapokat, azok egy valós termékként való felhasználásukat is értékelem.

Irodalom:

[1] S. Ramarad, M. Khalid, C.T. Ratnam, A.L. Chuah, W. Rashmi, Waste tire rubber in polymer blends: a review on the evolution, properties and future, Prog. Mater. Sci., 100-140 (2015).

[2] A. Fazli, D. Rodrigue: Waste Rubber Recycling: A review on the evolution and properties of thermoplastic elastomers, J. Compos. Sci., 13(3) (2020).

[3] M. Daniel, B. Klein, C. Wang: High-pressure grinding roll technology, SME Mineral Processing and Extractive Metallurgy Handbook, 443-461 (2019).

[4] F.D.B. de Sousa: Devulcanization of elastomers and applications, in: Elasto- mers, Intech, (2017).

[5] S. Ramarad, M. Khalid, C. Ratnam, A.L. Chuah, W. Rashmi: Waste tire rubber in polymer blends: A review on the evolution, properties and future, Materials Science, 72 (2015).

szerző

 • Edőcs Dániel
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Bárány Tamás
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Halász-Kutasi István
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék
 • Görbe Ákos
  PhD-hallgató, Polimertechnika Tanszék

helyezés

Jutalom