Regisztráció és bejelentkezés

Szívósított politejsav alapú szintaktikus habok előállítása és vizsgálata

Világunk egyik meghatározó anyagcsoportja a polimerek családja. Annak ellenére, hogy alkalmazásuk csak a XX. században terjedt el, manapság elképzelhetetlen lenne nélkülük az élet. Természetesen a műanyagok első megjelenésekor még teljesen más elvárások fűződtek hozzájuk, mint manapság. Az utóbbi évtizedekben egyre inkább előtérbe került az a gondolkodásmód, hogy figyelembe kell venni döntéseink természetre gyakorolt hatását. Mára elvárássá vált, hogy mind személyes, mind kollektív felelőséget vállaljunk a környezet megóvásáért. Ennek a célnak elérése érdekében új követelményeket kell szabnunk alapanyagaink számára, amelyek többek között a tömegcsökkentés és a természet anyagkörforgásába való biztonságos beilleszkedés.

A polimerek népszerűségének egyik fő oka a kis sűrűségük, ami habosítás segítségével még tovább csökkenthető. Az így nyert polimer habok használata kedvező tulajdonságaiknak és könnyű feldolgozhatóságuknak köszönhetően széleskörben elterjedt. Gyakran használják építőipari szigeteléshez, ahol nélkülözhetetlenné váltak a poliuretán és polietilén habok, amelyek alkalmazása rengeteg fűtésre és hűtésre szánt energiát takarít meg. Számos rövid életciklusú termék is habosított polimerből készül, például poharak, ételtárolók. Ezeknél a termékeknél a leglátványosabb, de általánosan tekintve is nagy problémát jelent a hagyományos habokhoz kapcsolódó hulladékképződés és esetleges égetésükkor fellépő CO2 kibocsátás.

Ezeket a problémákat kívánják orvosolni a megújuló erőforrás alapú és biológiailag lebontható biopolimerek. Bár napjainkban az iparág csupán kis része foglalkozik biopolimerekkel, az anyagcsoport egyre nagyobb érdeklődésre tart számot. Az egyik ígéretes biopolimer a politejsav, amit kiváló mechanikai tulajdonságai és megfizethetősége jellemez. Természetesen nem lehet hírtelen lecserélni az összes, rövid életciklussal rendelkező hagyományos műanyagot annak bio megfelelőjére, ehhez előbb meg kell oldani az új anyagok alkalmazása során felmerülő kihívásokat. Ilyen például a politejsav esetén annak alapvetően rideg jellege, amelyet többek között poli(butilén-adipát-co-tereftalát) típusú polimer PLA-hot adagolásával lehetséges csökkenteni. Kutatásom célja, hogy vizsgáljam a politejsav alapú biopolimer blend mátrixú, különféle mennyiségben adagolt expandálni képes mikrogyöngy habképzőszerrel létrehozott habszerkezetek előállítását és az azt befolyásoló tényezőket. Továbbá megvizsgáljam a PBAT adagolásának hatását a gyártott habok szerkezetére és azok mechanikai tulajdonságaira. Dolgozatomban ismertetem a létrehozott habszerkezetek lehetséges felhasználási területeit is.

Irodalom:

1. Kmetty, Á.; Litauszki, K. ..: Development of Poly (Lactide Acid) Foams with Thermally Expandable Microspheres. Polymers

2. Fan-Long, J. et al ..: Recent Trends of Foaming in Polymer Processing: A Review. Polymers

szerző

 • Vujovits András
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Kmetty Ákos
  Egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Litauszki Katalin
  Adjunktus, Polimertechnika Tanszék

helyezés

Jutalom