Regisztráció és bejelentkezés

Törött ortopédiai implantátumok károsodásanalízise

Törött ortopédiai implantátumok károsodásanalízise

Témámként a revíziós műtétek során eltávolított csípőimplantátumok vizsgálatát választottam.

Világszerte egyre gyakoribb eljárás a csípőízület protézissel való pótlása. A protézis egy szárból, egy fejből illetve egy vápából épül fel. A protézis szára lesz a femurba helyezve, a feje a femur fejét fogja helyettesíteni, amely a vápába fog illeszkedni.

A leggyakoribb anyag amiből készül a protézis az a titán vagy a rozsdamentes acél ötvözete, de létezik még fém illetve kerámia együttes alkalmazása is. A protézist többféleképpen lehet rögzíteni a csontba. Az egyik ilyen technika a cementezés, a másik pedig a protézis préselése a csontszerkezetbe.

Egy csípőprotézis átlagos életkora 20-25 év. Vannak olyan betegek, akik 30 év múlva is panaszmentesek, illetve olyanok, akik pár éven belül a protézis károsodásával jelentkeznek. A károsodást kiváltó ok többféle lehet. A károsodás lehet a protézis fej kificamodása a vápából, illetve a protézis törése. A törések leggyakrabban a nyaki szakaszon következnek be, és nagyrészt a férfiak esetében a fizikai igénybevétel miatt, de a protézis szára is törhet a femurban, és akár a femurral együtt is.

A törést kiváltó ok, lehet a kor előrehaladtával jelentkező csontritkulás, de akár egy nem megfelelő illesztés, vagy a protézis nem rendeltetésszerű használata is. A sérült protézist egy revíziós műtét során távolítják el, és helyettesítik egy új protézissel.

Ilyen revíziós műtétből származó implantátumokat fogok megvizsgálni. Az implantátumok között lesz egy eltört protézis szár, egy vápa, illetve egy eltört ortopédiai rögzítő eszköz. A vizsgálat során fraktográfiai analízist fogok elvégezni. Az ortopédiai rögzítő eszköz esetében az eszközön található bevonat kopását is vizsgálni fogom, ennek az okát, lehetséges hatását a törésre.

A fraktográfiai vizsgálat során az implantátumokat optikai mikroszkóppal, elektron mikroszkóppal, illetve röntgen mikroszkóppal is elemezni fogom. Az implantátumokon további kémiai és metallográfiai anyagösszetétel szerint is vizsgálni fogom, illetve célom az anyag keménységének és szakítási jellemzőinek a meghatározása. A metallográfiai vizsgálat során az anyag összetételét tudom megállapítani a szemcseméret segítségével, melyet maratás után kapok meg. A szakítóvizsgálathoz az implantátum szárából egy szakító próbatest lesz megmunkálva, ezt a próbatestet fogom elszakítani. Minden elért eredményt a szabványban előírt értékekkel össze fogok hasonlítani.

Vizsgálataim végére, az eredményekből következtetni szeretnék a törést illetve károsodást kiváltó okra illetve, hogy a beteg mit tehetett volna azért, hogy a károsodás ne történjen meg.

szerző

  • Simon Ágota
    Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Asztalos Lilla
    Doktorandusz, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

III. helyezett