Regisztráció és bejelentkezés

Új típusú gerincimplantátum primer stabilitásának vizsgálata

Napjainkban nagyon gyakoriak a gerinccel kapcsolatos megbetegedések. A fiatalok körében legfőképpen a gerincferdülés okoz problémát, amelynek egy része bizonyos ferdületig gyógyítható alternatív módokon (tartásjavító fűzővel illetve gyógytornával), viszont számos esetben ezek nem bizonyulnak elegendőnek, illetve túl későn veszik észre a betegséget, így a korrekció eléréséhez műtéti beavatkozása kerül sor. Természetesen a konzervatív, vagyis nem műtéti módszereket is folyamatosan fejlesztik, hogy minél többen elkerülhessék a beavatkozást, amely során a gerinc egy szakaszát, vagy súlyosabb esetekben egészét lemerevítik. A gerincferdülés nemcsak az optikailag rossz testtartás, és legtöbbször deréktáji fájdalom miatt lehet súlyos, hanem bizonyos esetekben belsőszervi elváltozást is okozhat, aminek krónikus következményei lehetnek a beteg élete során.

Ha műtétre kerül a sor, amely Magyarországon igen gyakori, a műtéti technika hatékonyan segít a betegeken. Az implantátumok behelyezése minden esetben hátsó feltárásból történik, azaz a háton szükség szerint akár 20-30 cm-es hosszanti vágást ejtenek. Az izmok eltávolítása után a gerinccsigolyákba fúrják be a csavarokat, amely nagy szakértelmet igényel a gerincvelő és idegek közelsége miatt. A behelyezett csavarokat a csavarfejbe illeszkedő rudakkal rögzítik össze, amelyek ezután a betegben maradnak élete végéig, azaz akár 80 évig is a beavatkozás után.

Fontosnak tartom a műtétekhez használatos implantátumok fejlesztését, amely nagyban elősegítheti a gyorsabb felépülést, illetve a jobb implantátum-csont kapcsolat elérését. Jelen dolgozatomban egy saját tervezésű gerincimplantátum primer stabilitását vizsgálom esztergált és homokszórt felületek esetén szabványos eljárásokkal. Ismert, hogy egy bizonyos felületi érdesség kedvez a csontképző sejtek megtapadásának és elszaporodásának, de a gerincimplantátumok esetén a mai napig folynak a kutatások, és nincsen egy olyan implantátumrendszer sem, amely egyértelműen jobb a versenytársaknál. Ez igaz az implantátum geometriára és a felületkezelésre is. Célom, hogy megtaláljam az optimális implantátumot, amely képes megfelelő stabilitást biztosítani a beteg gerincének.

szerző

 • Kemény Alexandra
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Károly Dóra
  tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék
 • Pammer Dávid
  Tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék