Regisztráció és bejelentkezés

Biodegradábilis polimer sztent vizsgálata

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb felmérései szerint a kardiovaszkuláris betegségek még mindig első helyen állnak a halálos kimenetelű kórok listáján.

2012-ben 17,5 millió ember hunyt el ilyen betegségekben, amely 31%-a a globálisan összesített elhalálozásoknak. Ebből 7,4 millióan haltak meg koszorúér-betegség miatt, amelyek fő kiváltó oka az artériák szűkülete, a felhalmozódott lerakódások következtében.

A már kialakult betegség korai felismerése és annak korszerű orvostechnikai eszközökkel való kezelése nagyban hozzájárul a szövődmények elkerüléséhez és a halálozások számának csökkentéséhez.

Ugyan a biológiailag lebomló sztentek elméletben minden tulajdonságukkal megfelelnek a különböző komplikációk elkerüléseinek érdekében folytatott törekvéseknek, a kutatások eredményei mégsem támasztják alá abszolút hasznosságukat (pl.: thrombosisok száma).

Nem tudjuk, hogy valóban lebomlanak-e a gyárilag meghatározott időintervallum végére, illetve a bomlás körülményeiről sem ismerünk adatokat: például milyen tulajdonságú darabokra töredezik szét az eszköz és mi történik az érben ezekkel, milyen kémiai reakciók mennek végbe a bomlás folyamán és ezek hogyan befolyásolják a végső kimenetelt.

A következőkben új biológiailag lebomló sztentek kémiai és mechanikai tulajdonságainak vizsgálatával erre keresem a választ illetve összehasonlítom a tulajdonságait a már régóta használt fém sztentekével.

szerző

 • Vörös Virág
  Vegyészmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Kovács Dóra
  tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék
 • Dr. Kupai József
  egyetemi docens, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom